VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING-analisten stuk somberder over Europese retailsector

De Europese schuldenproblematiek en bijkomende bezuinigingen stemt ING niet vrolijk over de consumentenbestedingen en daarmee voor de retailsector in het algemeen.

ING heeft de Europese retailsector eens nader onder de loep genomen, mede ingegeven door de recente winstwaarschuwing van het Duitse Metro en zwakke trading update van de Britse supermarktketen Tesco.

Dit heeft geresulteerd in een flink aantal adviesverlagingen en verkoopadviezen De meeste koersdoelen zijn ook fors neerwaarts aangepast.

De bezem erdoor
In tegenstelling tot eerdere economische stormen, denken de ING-analisten dat menig retailfonds dit keer wel degelijk behoorlijk geraakt zal worden.

Veel bedrijven hebben al flink in de kosten gesneden, zodat daar weinig ruimte meer zit.

Het advies voor de Britse supermarktketen Tesco is zelfs aangepast van kopen naar verkopen. Het koersdoel is hierbij verlaagd van 490 pence naar 360 pence.

ING is vooral bevreesd dat geringere prijsstijgingen van voeding en toenemende concurrentie de winstgevendheid van Tesco zal aantasten.

Ook voor Carrefour, Colruyt, Macintosh en Marks & Spencer wordt een verkoopadvies afgegeven. Eerder hanteerde ING hier houdadviezen voor.

Metro en Sligro gaan van kopen naar houden. Voor Beter Bed, Delhaize, Hennes & Mauritz gelden nog steeds houdadviezen.

Ahold opgewaardeerd
Ahold en het Britse Morrison krijgen opvallend genoeg een opwaardering van ‘houden' naar ‘kopen.'

Beide supermarktketens worden door ING als zeer defensieve bedrijven aangemerkt, omdat zij nauwelijks zijn blootgesteld aan non-food en de regio Zuid-Europa.

Dit in tegenstelling tot Metro en Carrefour. Ahold profiteert zelfs van de duurdere Amerikaanse dollar. Het koersdoel voor Ahold is opgekrikt van 9,40 euro tot 12 euro.

Ondanks het enthousiasme voor Ahold, behoort het Nederlandse bedrijf niet tot de top-drie retailfavorieten van ING. Dat zijn Casino, Jeronimo Martins en Inditex.

Nederlandse bedrijven
Bij de Nederlandse bedrijven valt vooral de forse koersdoelaanpassing van 22 naar 14 euro voor het aandeel Beter Bed op.

De slaapkamerdetaillist voelt al langer de negatieve effecten van de zwakke Nederlandse huizenmarkt, maar weet dit goed op te vangen door hogere verkopen in Duitsland.

Maar ING vreest dat ook het Duitse consumentenvertrouwen wordt aangetast. Duitsland is goed voor de helft van de concernomzet.

Opvallend is dat de bank voor de komende jaren nog altijd winstgroei voorziet voor Beter Bed, resulterend in een dividendrendement van 10 procent in 2012 en 2013.

Macintosh, bekend van de schoenenwinkels en Kwantum, zal in het vierde kwartaal verder geraakt worden door het relatief warme weer, wat slecht nieuws betekent voor de verkoop van winterschoenen.

Verder neemt de online-concurrentie op het gebied van schoenen zienderogen toe. Zalando is een grote concurrent.

Sligro zal komend jaar geraakt worden doordat mensen in hun koopkracht geraakt worden en daardoor minder buiten de deur gaan eten. ING heeft het koersdoel verlaagd van 32 euro naar 22,50 euro.

ING denkt dat er voor Sligro, na de Jumbo/C1000-deal, niets anders op zit dan een grote overname te doen.

ING noemt Sperwer, maar het liefst ziet de bank een pure focus op de foodservice-tak.

Beetje laat
ING mag dan rigoureus zijn met zijn neerwaartse advisering voor de retailsector, de meeste beurskoersen bevinden zich al langere tijd op de nu door ING gehanteerde koersdoelen.

Misschien wordt het allemaal nog erger, maar voor dan kunnen we beter naar de beurs kijken dan naar dit soort mosterd na de maaltijd rapporten.