VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Italië blijft wurgrente betalen

Italië heeft beleggers een rentevergoeding van bijna 7 procent moeten beloven op de tienjarige leningen die het donderdag heeft uitgezet. Het land blijft onder vuur van de markten, ondanks aangekondigde forse bezuinigingen.

Wie dacht dat Italië na een regeringswissel, een reeks harde bezuinigingen en een geslaagde obligatieveiling uit de sores was is sinds vandaag weer bij de les.

De weg naar betere tijden voor Rome is nog lang en ongekend hobbelig.

De rente die Italië moet betalen op tienjarige staatsobligaties is weliswaar , maar is met 6,98 procent nog steeds ongekend hoog.

Ook was de opbrengst van de veiling van tienjarige obligaties lager dan: 7,02 miljard euro in plaats van 8,5 miljard euro.

Een dag eerder, woensdag, slaagde Italië er wel in om kortlopend overheidspapier tegen een fors lagere rente te sluiten. Beleggers bleken bereid geld voor zes maanden af te staan tegen een rendement van 3,25 procent. Dat is de helft van de rente van 6,5 procent die beleggers eind november eisten.

Handje van de ECB
Het heeft er alle schijn van dat de ECB heeft meegeholpen om de rente die Italië moet betalen wat omlaag te krijgen. In ieder geval heeft de recente steun van de ECB aan banken een handje geholpen.

De ECB leende sinds medio december voor 489 miljard euro aan driejaarsleningen uit tegen een rente van maar één procent.

De hoop was toen dat banken een deel van dat geld ook in overheidspapier van zwakkere landen zouden steken. Dat is buitengewoon lucratieve handel voor de banken (lenen voor 1% uitlenen voor een veelvoud daarvan.

Vooral Italiaanse banken zijn aangewezen spelers om schatkistpapier te kopen en te profiteren van de hoge rente.

Desondanks lijken banken nog steeds terughoudend om geld voor lange termijn richting Rome te sturen.

Meer nodig
Duidelijk is in ieder geval dat Italië dergelijke rentes op langere termijn niet heel lang dragen. Het land zal komend jaar nauwelijks economische groei genereren. De torenhoge rentes verwateren het effect ernstig van eerder beklonken bezuinigingen.

Het land heeft voor een slordige 1900 miljard euro aan schuld uitstaan. Komend jaar moet voor circa 300 miljard euro aan schulden worden ge(her)financierd. Verder ingrijpen van de ECB lijkt dan nodig.