VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursfonds Hydratec verbaast met opmerkelijke én pikante overname

In crisistijd zetten de meeste bedrijven in op hun best presterende activiteiten. Het kleine Hydratec koopt zich juist in in een totaal nieuwe markt. Pikante overeenkomst: overnemer en prooi hebben dezelfde grootaandeelhouder.

Het kleine beursfonds Hydratec, beter bekend onder de oude naam Nyloplast, heeft van zijn aandeelhouders goedkeuring gekregen voor een opmerkelijke overname.

Hydratec koopt 88,5 procent van de aandelen Lias Industries, een producent van eierbroedmachines.

En dat is in veel opzichten opmerkelijk.

Ten eerste omdat eierbroedmachines een totaal nieuwe tak van sport zijn voor Hydratec. Focus was tot nu het toverwoord bij Hydratec. Topman Roland Zoomers heeft de laatste jaren twee van de drie belangrijkste activiteiten weg gesnoeid. Daar komt nu dus weer een vreemde eend bij.

De nieuwe aanwinst is er bovendien één die eindproducten produceert, terwijl Hydratec juist op zoek was naar uitbreiding van zijn toeleveringsindustrie.

En eigenlijk is de aankoop nog bonter. Als bijvangst van de overname krijgt Hydratec nu ook nog een onderdeel in handen dat systemen levert aan de voedingsmiddelenindustrie. Een verlieslatend onderdeel waarin het bedrijf eigenlijk niet geïnteresseerd was.

Buiten de lijntjes
Maar tijdens een speciaal gehouden aandeelhoudersvergadering bleek dat Hydratec geen keus had. Het was of alle activiteiten van Lias overnemen of niets.

Alle aangekochte activiteiten sluiten nauwelijks aan bij de huidige handel van Hydratec: spuitgieterij, geblazen plastic verpakkingen en bedieningspanelen. Sterker, de acquisitie voldoet niet aan twee van de vijf geformuleerde overnamecriteria.

Hydratec was op zoek naar bedrijven met een omzet van maximaal 40 miljoen euro. Nu kopen ze een bedrijf met 60 miljoen euro inkomsten op jaarbasis.

Ten tweede biedt de samenvoeging geen verbeterpotentieel, qua organisatie, logistiek en/of financiële verhoudingen.
Aangezien de nieuwe activiteiten nauwelijks aansluiting hebben met de huidge activiteiten verwacht Zoomers hier geen synergie.

Koper is verkoper
En dan is er nog een complicerende factor. De overnemer, Hydratec, en de prooi, Lias, hebben dezelfde grootaandeelhouder: de president commissaris van Hydratec, Egbert ten Cate.

Opmerkelijk in dit verband is dat twee commissarissen in juli opstapten "vanwege een verschil in inzicht over de toepassing van corporate governance bij het bedrijf". 

Omdat de overname al sinds begin dit jaar speelt vroegen beleggers zich op de bijeenkomst af of er een verband bestaat tussen de overname en het vertrek. Zoomers bevestigde noch ontkende dit.

Hogere marges
Dan de cijfers achter de overname. Hydratec lijkt niet al te duur gekocht te hebben. De verworven activiteit kent met een winstgevendheid (ebit) van acht procent een beduidend hogere marge dan die huidige activiteiten, vijf procent.

Hydratec meldde dat de jaaromzet en het resultaat over 2011 substantieel hoger zullen uitkomen omdat opbrengsten van de overnameprooien al per 1 september in de cijfers meegenomen zullen worden.

De omzet over 2011 zal met 22 miljoen euro toenemen. De nettowinst die aan Hydratec toekomt wordt geschat op 1,4 miljoen euro.

Op basis hiervan meldt Hydratec dat de onderneming een omzet over 2011 zal boeken van 82,5 miljoen euro, een bedrijfsresultaat van ongeveer 5 miljoen euro en een nettowinst van ongeveer 3,1 miljoen euro.

Daarmee komt de winst per aandeel uit op 2,54 euro. Bij het huidige dividendbeleid om 40 procent van de winst uit te keren aan aandeelhouders zou het dividend minstens 1 euro moeten gaan worden, de uitkering die in voorgaande jaren ook werd gedaan.

Daarmee doet een aandeel Hydratec momenteel een kleine 7 keer de jaarwinst en heeft het een dividendrendement van 5,7 procent.

Voorkeuren
Toch is het de vraag wat Hydratec wil met deze overname in het huidige kwakkelende economische klimaat.

Wellicht brandde de 6,5 miljoen euro cash in de zakken, want het was ook een mogelijkheid geweest om overtollig cashgeld via een aandeleninkoop of een superdividend uit te keren.

Of zit het anders? Zou Roland Zoomers weer een nieuwe metamorfose nastreven waarin de eierbroedmachines de kern worden?

De verkoop van de nu "oude" activiteiten moet dan op den duur wel volgen om ruimte te maken voor nieuwe acquisities met meer synergie.