VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Goud heeft even afgedaan als 'veilige haven'

Wie de afgelopen maanden in goud een veilige haven zocht voor de eurocrisis komt voorlopig van een koude kermis thuis. Een serie invloeden blijft aan het edelmetaal trekken.

Sinds de prijspieken van boven de $1.900 per ounce spotprijs begin september heeft goud dik 15 procent van zijn glans ingeleverd.

Echt verbazingwekkend is dat niet. Goud is van oudsher een bijzonder onvoorspelbaar beleggingsobject.
Dat komt omdat er zoveel factoren op van invloed zijn. De prijsvorming is bovendien sterk gedreven door sentiment.

Redenen voor prijsdaling
Er is een aantal redenen aan te dragen voor de recente prijsdaling van goud.

In de eerste plaats is dat de aantrekkende dollar, die het in dollars noterende goud in prijs drukt.

Verder is de gedachte dat nogal wat partijen geld hebben moeten vrijmaken om verliezen op de aandelenmarkt te dekken. Dat zal vooral gelden voor partijen die beleggen met geleend geld en/of futurecontracten en een ‘margin call' hebben ontvangen.

Verkoop van goud komt dan snel in aanmerking omdat dit redelijk liquide is en, na de hausse afgelopen periode, met winst verkocht kan worden.

Ook grote goudfondsen als het Paulson Fonds zouden nogal wat onttrekkingen te verwerken hebben gekregen, waardoor ook zij gedwongen waren goud te verkopen.

Centrale banken
Verder valt niet uit te sluiten dat bepaalde centrale banken een deel van hun goudvoorraad hebben verkocht om potentiële verliezen op te vangen.

Ten slotte kan naar de centrale banken van Amerika en Europa worden gekeken. De Fed is nog niet overstag om een derde ronde van kwantitatieve verruiming door te voeren, terwijl de ECB zich fel blijft verzetten tegen monetaire financiering.

Het laten draaien van de geldpersen is in de regel gunstig voor goud, omdat vergroting van de geldhoeveelheid inflatie in de hand werkt.

Goud wordt in geval van hoge inflatie als een veel waardevastere belegging gezien dan valuta, obligaties en andere effecten. In de praktijk blijkt dat overigens flink tegen te vallen.

Veilige haven?
Veel van bovengenoemde redenen geven aan dat goud zeker kwetsbaar is als het economisch minder gaat.
De discussie laait hierdoor weer op of goud als veilige haven gezien kan worden.

Voorstanders zullen naar de prijsontwikkeling van goud in de laatste jaren kijken, waarin het edelmetaal fors in prijs is gestegen, terwijl de aandelenmarkten hebben ingeleverd.

Het is echter maar net welke periode je kiest. De belangrijkste reden waarom goud verder in prijs zou kunnen stijgen is de toenemende welvaart in opkomende landen, waardoor de vraag naar sieraden zal stijgen, terwijl het aanbod van goud slechts beperkt toeneemt.

De huidige dip zou dan al goed koopmoment gezien kunnen worden. Timing blijkt daarin uiterst lastig. Goud onderscheidt zich daarmee niet van andere assets.