VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Foodservice stuwt autonome groei Sligro

Sligro Food Group heeft qua omzet een redelijk vierde kwartaal gedraaid. Een omzetgroei van 5,4 procent tot 652 miljoen euro mag er zijn, al zegt dit nog weinig over de winstontwikkeling.

Daarvoor is het wachten tot 26 januari als de onderneming uit Veghel ook daarover inzicht verschaft.

De jaaromzet van Sligro is uitgekomen op 2.420 miljoen euro, wat nipt hoger is dan de gemiddelde analistenverwachting van 2.414 miljoen euro.

Grootste bijdrage aan de autonome omzetgroei komt van de groothandelstak Foodservice, waar Sligro onder meer levert aan de horeca, benzinestations en het MKB.

Over het gehele jaar bezien heeft Foodservice een autonome groei laten zien van 3,9 procent tot 1.609 miljoen euro, tegen een autonome groei van 2,8 procent over 2010. In het vierde kwartaal bedraagt de autonome groei zelfs 7,1 procent.

Sligro had al eerder aangegeven dat het vierde kwartaal eruit zou springen, omdat de vergelijkingsbasis eenvoudiger zou zijn.

Foodservice kon in het vierde kwartaal volop profiteren van de doorgevoerde operationele optimalisaties en de werving van nieuwe klanten.

Foodretail onder druk
Net als in het derde kwartaal is de autonome groei van de supermarkten in het vierde kwartaal blijven steken op een magere 1,4 procent.

In het tweede kwartaal was er nog sprake van een autonome groei van 6,2 procent. Over het geheel jaar bedraagt de autonome groei hier 3,3 procent, beduidend minder dan de 5,3 procent over 2010.

Definitieve marktcijfers zijn nog niet voorhanden, maar het heeft er alle schijn van dat Sligro's supermarkten wederom marktaandeel hebben ingeleverd.

Bij de derde kwartaalcijfers liet CFO Huub van Rozendaal nog weten dat de opgelopen achterstand geen structureel effect zou zijn.

De magere prestaties van EMTÉ, die tot voor kort steevast marktaandeel wist te winnen, schreef Van Rozendaal toen toe aan een minder succesvolle marketingcampagne en toegenomen concurrentie.

Vooral dat laatste lijkt met de overname van C1000 door Jumbo er niet minder op geworden.

Van Rozendaal nuanceert het supermarktcijfer. "De ex-Sanders winkels die wij dit jaar naar EMTÉ hebben omgebouwd hebben een negatieve bijdrage geleverd. Haal je die eruit dan heeft EMTÉ in het vierde kwartaal marktconform gepresteerd."

Markt lastig
Sligro zegt in het persbericht in het geheel niets over de actuele marktomstandigheden. Ook daarvoor dus nog enkele weken geduld.

Aannemelijk is dat de marktomstandigheden voor Sligro lastig blijven. Het consumentenvertrouwen staat onder druk en dat merkt Sligro in de belevering aan horecagelegenheden.


Wat de supermarktactiviteiten betreft is er werk aan de winkel op strategisch vlak voor het de familiebedrijf Slippens.
Van Rozendaal zegt echter dat de combinatie Jumbo/C1000 weinig uitmaakt voor de strategie van Sligro. "Met
Foodservice zijn wij marktleider en winnen we ook veel marktaandeel. "

"Wij gaan echter voor het aandeel in de maag van de consument en daar hoort ook het supermarktkanaal bij. Foodservice en Foodretail zijn in de backoffice volledig geïntegreerd en wij zien het als één bedrijf. "

Overnames in supermarktland sluit Van Rozendaal niet uit. Zo heeft Sligro al 45 procent in Spar, wat volgens Van Rozendaal net als EMTÉ een mooie nichespeler is.

LEES MEER:

20 oktober 2011

21 juli 2011

8 juli 2011

 1 april 2011

 27 januari 2011

5 januari 2011

Gerelateerde artikelen