VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grontmij ziet opnieuw bestuurder vertrekken

Bestuurder Annemieke Nijhof vertrekt al na twee maanden bij het geplaagde ingenieursbureau Grontmij. In het proces van vertrouwensherstel onder beleggers en met een emissie voor de deur komt het vertrek zeer ongelegen.

De bestuurscrisis bij Grontmij woekert voort. Op de kop af twee maanden na indiensttreding besluit de in november aangestelde Annemieke Nijhof op te stappen bij Grontmij.

Binnen het concern worden de bestuurstaken op dit moment herverdeeld en Nijhof lijkt de uitkomst daarvan niet af te willen wachten.

Het persbericht van de onderneming meldt dat "een persoonlijke afweging ten aanzien van haar perspectief en verantwoordelijkheden binnen de onderneming'' ten grondslag ligt aan het vertrek.

Ze stelde vast dat deze op dit moment anders zijn dan bij haar aantreden'', aldus Grontmij.

Bestuurscrisis
Het vertrek van Nijhof staat niet op zichzelf. De onderneming verkeert al enige tijd in moeilijk vaarwater, met name omdat het zich heeft verslikt in de overname van de Franse concurrent Ginger in 2010.

De financiering van de overname heeft de balansverhoudingen onder druk gezet. Daarnaast heeft de Europese markt voor ingenieursdiensten het zwaar te verduren, wat de bedrijfsresultaten negatief blijft beïnvloeden.

Inmiddels heeft de moeilijke gang van zaken menig bestuurder en commissaris de kop gekost. In november werd de financiële man, Mel Zuydam, vervangen door Frits Vervoort en in december moest ook topman Sylvo Thijsen inrukken. Hij werd opgevolgd door Michiel Jaski, die eerder werkzaam was bij concurrent Arcadis.

Niet alleen werd schoonschip gemaakt in het bestuur, ook binnen het toezichthoudend college vonden de nodige wijzigingen plaats. Begin november pakten president-commissaris Frank Meysman en commissaris Sjoerd Eisma al noodgedwongen hun biezen. De aanhoudende onrust in de bestuurskamer komt erg ongelegen voor Grontmij.

Prioriteitenlijst
In december stelde de VEB al . De financiële huishouding op orde brengen stond daarbij bovenaan. Aan het einde van het derde kwartaal torste de onderneming een netto schuld van 220 miljoen euro met zich mee.

Een claimemissie, waarbij nieuwe aandelen worden geplaatst bij de huidige aandeelhouders, of een andere wijze om nieuw kapitaal op te halen is onontkoombaar.

Er loopt inmiddels een onderzoek "naar de mogelijkheden om de financiële structuur van de onderneming te verbeteren", zo meldde de toen nog verantwoordelijke topman Thijsen in december per brief aan de VEB.

Daarnaast zal de onderneming moeten bezuinigen op de kosten en tegelijkertijd nieuwe orders moeten binnenslepen. De bezem wordt al door het personeelsbestand gehaald, er verdwijnen 150 tot 200 banen en de komende jaren sluiten 14 van de 22 kantoren in Nederland hun deuren.

Nieuwe orders binnenhalen zal een aanzienlijk moeilijkere opgave blijken. De markt voor ingenieursdiensten is moeilijk en vooral de voor Grontmij belangrijke Nederlandse overheidsmarkt ligt op haar gat.

Opnieuw deuk in vertrouwen
De derde prioriteit was het herwinnen van het vertrouwen van beleggers. De beurskoers is gedaald tot het laagste niveau in acht jaar en de beurswaarde is nog maar een schamele 107 miljoen euro.

Met een emissie voor de deur zal het vertrouwen van aandeelhouders snel moeten herstellen. Het vertrek van Nijhof komt in dit proces wel op een zeer ongelegen moment.

LEES MEER:

9 november 2011

8 november 2011

18 augustus 2011

13 mei 2011

10 maart 2011

15 juni 2010

17 mei 2010

11 maart 2010





Gerelateerde artikelen