VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Stern profiteert, SNS heeft strop bij failliet Hessing

Het faillisement van auto-importeur Hessing heeft ook gevolgen voor de beursgenoteerde bedrijven Stern en SNS Reaal.

Auto-importeur Hessing is failliet.

De verkoper van luxe merken als Bentley, Lamborghini, Rolls Royce en Bugatti was met 44 werknemers geen groot bedrijf, maar het faillissement heeft wel gevolgen voor de beursgenoteerde bedrijven Stern en SNS Reaal.

, zelf actief als importeur en dealer van de wat meer modale automobielen van Ford, wil Hessing overnemen. De onderneming onderhandelt daar over met de curator.

Stern deed de afgelopen jaren wel meer acquisities, en had daarmee doorgaans succes. Het bedrijf kocht vorige maand nog Ford Amsterdam. Dankzij de overnames nadert de concernomzet van Stern nu de magische grens van 1 miljard euro.

In vastgoed
De overname is niet onlogisch want het is waarschijnlijk niet de autohandel die Hessing de das om heeft gedaan. Er werden juist relatief veel luxe wagens verkocht de laatste tijd.

De belangrijkste oorzaak van het faillissement was vermoedelijk een groot vastgoedproject waaraan eigenaar Frits Hessing zich heeft vertild. Hessing was namelijk ook betrokken bij het project Bloeyendael in De Bilt, waarvoor in een oude showroom van de autodealer appartementen en villa's werden aangeboden.

Naar nu blijkt trok dat project te weinig kopers en heeft een andere financier, nota bene collega auto-importeur Evert Louwman, het faillissement aangevraagd.

SNS van de partij
Naast Stern is ook een partij in dit bedrijfsdrama. SNS Property Finance is haar vastgoedportefeuille al een tijdje aan het aan het afbouwen. Vorige week kon de vastgoedtak van de bankverzekeraar zich ontdoen van een groot complex aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam, dat in gebruik genomen gaat worden door PostNL.

Nu lijkt een ander project te kunnen worden afgestoten, maar vermoedelijk met een minder gunstige eindafrekening. SNS Property Finance had een hypotheek van 20,5 miljoen euro op het terrein van Park Bloeyendael, de belangrijkste nagel aan de doodskist van Hessing.

Het is de vraag wat van die 20,5 miljoen terugkomt; de kans bestaat dat het terrein geveild moet worden bij de afwikkeling van het faillissement.

Bij Harry
Het is nog maar zeven maanden geleden dat Park Bloeyendael zichzelf bij beleggers aanprees als succes. In een acht minuten durende reclamespot werd het project aangeprezen in Harry Mens' tel sell-programma Business Class.

Er werd glashard melding gemaakt van een ‘verkoopsucces': al veertig procent van het project zou ‘concreet verkocht' zijn. Na de bouwvak zou de bouw beginnen.

De beweringen in Business Class blijken nu tenminste deels uit leugens te bestaan en dat is niet de eerste keer.

Duidelijk is nu dat voor Stern de een zijn dood de ander zijn brood is. Voor SNS is de een zijn dood dit keer de ander zijn volgende strop. SNS blijft in de hoek waar de klappen vallen.