VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fraudeurs gaan niet op vakantie

Iedere crisis zijn eigen frauderende handelaren. Banken nemen voorzorgsmaatregelen om een miljardenstrop te voorkomen.

Het is één van de bijeffecten van een crisis op de beurs: onverwachte en forse koersbewegingen laten frauderende effectenhandelaren genadeloos door de mand vallen.

Dat was het geval met Nick Leeson die in 1995 de fameuze Barings Bank omtrok. De werkgever van Jérôme Kerviel, Société Générale, bestaat nog wel, maar wankelde nadrukkelijk toen de jonge handelaar zijn werkgever met een verlies van 4,9 miljard euro opzadelde.

Adoboli
De Kerviel van de Eurocrisis is Kweku Adoboli, de handelaar van UBS, die in september vorig jaar voor 1,4 miljard euro aan schade veroorzaakte bij UBS. De Zwitserse bank had even daarvoor 3500 man de laan uitgestuurd om te bezuinigen.

De ongeoorloofde capriolen van Adoboli wisten die besparing meteen uit. De overeenkomsten tussen Kerviel en Adoboli, zijn opvallend. Twee jonge handelaren die fraude kunnen plegen omdat ze weten hoe ze de beveiligingssystemen van banken weten te omzeilen. En dat lukt
alleen met kennis van die controlesystemen.

Harde werkers
Zowel Kerviel als Adoboli begonnen hun carrière bij de bank in de zogenoemde back office, waar transacties worden afgehandeld en gecontroleerd.

Nog een opvallende overeenkomst: beide heren namen weinig vakantie. Ze moesten continu aan
de knoppen zitten om hun capriolen te verhullen. Het is één van de stelregels die banken al langer kennen: fraudeurs gaan niet op vakantie.

Verplicht vrij
In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn banken verplicht hun handelaren een aantal
weken verlof op te leggen. In deze periode mogen handelaren op geen enkele manier contact hebben met de handelsvloer.

In Europa is er geen verplichting maar wordt deze zogenoemde ‘mandatory time of absence' wel aanbevolen door toezichthouders.

Een rondgang leert dat veel handelsdesks de regeling volgen. In de dealingroom van Rabobank in Utrecht zijn handelaren verplicht om één keer per jaar een periode van twee weken aaneengesloten vakantie op te nemen. Datzelfde geldt voor alle medewerkers van ING's afdeling Financial Markets.

En ook in de dealingroom van ABN Amro is het vrijwel onmogelijk om een personeelsuitje te organiseren waar iedereen bij kan zijn. Alle 105 handelaren in Nederland moeten er verplicht twee weken tussenuit.