VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alcoa schept hoop bij start jaarcijferseizoen

De traditionele start van het cijferseizoen door Alcoa heeft beleggers enige hoop gegeven voor het komende jaar. Alcoa ziet het namelijk niet zo zwart.

Na drie goed verlopen kwartalen leed 's werelds grootste aluminiumfabrikant Alcoa in het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies van 193 miljoen dollar (18 cent per aandeel), het eerste kwartaalverlies sinds 2009.

Gecorrigeerd voor bijzondere lasten kwam het verlies uit op 34 miljoen dollar, in lijn met de gemiddelde analistenverwachting.

De omzet van 6 miljard dollar was wel beter dan de 5,7 miljard dollar die was voorzien. Ondanks het verlies, steeg de koers met drie procent, voornamelijk in aanloop naar de cijfers. Later zakte de koers weer wat weg.

Hoopvol
Alcoa verwacht dat de mondiale vraag naar aluminium dit jaar met 7 procent zal stijgen, na een 10 procent groei in het afgelopen jaar.

Dat stemt hoopvol. De aluminiumproducent wordt door beleggers gezien als een goede graadmeter voor de economische ontwikkeling, omdat aluminium wereldwijd in een breed scala aan producten en sectoren wordt gebruikt.

Alcoa zag in het afgelopen kwartaal de omzet met 7 procent teruglopen ten opzichte van de drie maanden daarvoor, wat ceo Klaus Kleinfeld voornamelijk toeschrijft aan de Europese schuldencrisis.
"Door alle problemen in Europa is er in de hele wereld een bepaalde mate van terughoudendheid te voelen", aldus Kleinfeld.

Dat de topman het aandurft voor dit jaar een aanhoudende stijging van de vraag te voorspellen is goed nieuws.
Vooral de vliegtuigindustrie (10-11 procent), de automotive ( 3-8 procent), commercieel transport (2-5 procent), verpakkingsindustrie (2-3 procent) en de bouw en constructiemarkten (4-5 procent) zullen groei laten zien.

Forse koersval
De beurskoers van Alcoa heeft het afgelopen jaar 43 procent moeten inleveren. Vorige week kreeg het aandeel nog een tik doordat het bedrijf liet weten 12 procent van zijn mondiale smelt-capaciteit te zullen schrappen vanwege dalende aluminiumprijzen.

Dat besluit zegt natuurlijk ook iets over de markt en de prijsdruk die er heerst. Het afgelopen jaar daalde de prijs van aluminium met circa 22 procent en sinds de piek in augustus met zelfs ruim 30 procent.

Wat dat betreft blijft het allemaal erg onzeker en hebben beleggers het afgelopen jaar al een voorschot genomen op mindere tijden. Alcoa verwacht dit jaar wel een aanbod tekort, dus wellicht ook wat hogere prijzen.

Optimisme
Intussen noteren zowel de Dow Jones Index als de S&P 500 op hun hoogste stand sinds juli vorig jaar.
Blijkbaar hebben beleggers er toch wel vertrouwen in dat de cijfers en vooruitzichten van Amerikaanse bedrijven gaan meevallen.

De laatste macro-economische indicatoren wijzen inderdaad op een licht herstel van de Amerikaanse economie.
Veel Amerikaanse bedrijven zijn bovendien mondiaal actief en worden slechts ten dele geraakt door de problemen in Europa.

Voor de bedrijven uit de S&P 500 wordt over het vierde kwartaal vergeleken met een jaar terug een gemiddelde winstgroei van 7,5 procent verwacht.

Het zou dan wel voor het eerst sinds twee jaar zijn dat Amerikaanse bedrijven op kwartaalbasis geen dubbelcijferige winstgroei laten zien. Naar verwachting zal deze trend van lage winstgroei dit jaar aanhouden.

Maar winstgroei is winstgroei en dat blijft verplichtingen scheppen met kansen op tegenvallers.
Beleggers zullen vooral de geschetste vooruitzichten van bedrijven op een goudschaaltje wegen.