VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Harde landing Chinese economie zeer ongewenst

Een zwak cijfer over de Chinese invoer voedt de gedachte dat de Chinese economie flink afkoelt. Een harde landing moet koste wat kost worden voorkomen. Economen houden vertrouwen.

Het afgelopen jaar zijn Chinese aandelen met ruim 20 procent gedaald. Beleggers lopen daarmee vooruit op een stevige afname van de buitensporig hoge groei die de tweede economie van de wereld de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Het is de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, die het afgelopen jaar op de rem heeft getrapt en de rente meerde malen verhoogde en banken strengere kapitaalseisen oplegde. Dit alles om de inflatie in toom te houden en een bubbel in de Chinese vastgoedmarkt te voorkomen.

Afkoeling
De Chinese invoer blijkt in de maand december met 12 procent te zijn gegroeid. Dat klinkt mooi, maar er werd op een stijging van 18 procent gerekend.

Dit cijfer duidt er volgens economen op dat de binnenlandse vraag onder druk staat en de dubbelcijferige economische groeicijfers die we gewend zijn voorlopig niet meer zullen terugkeren.

Economen rekenen inmiddels op een economische groei in het eerste kwartaal 2012 die lager ligt dan 8 procent.

Het vierde kwartaal 2011 zal naar verwachting nog een groei van 8,7 procent hebben laten zien, waarmee de expansie over geheel 2011 op 9,2 procent zal zijn uitgekomen.

Over 2010 bedroeg de economische groei nog 10,4 procent en over de jaren 2002 tot en met 2007 zelfs 11,3 procent. 2008 en 2009 kenden een groei van respectievelijk 9,6 en 9,2 procent.

Motor wereldeconomie
De vertraging in China betekent geen goed nieuws voor de wereldeconomie, die in belangrijke mate leunt op de uitbundige expansie van China en andere opkomende landen.

De lagere groei van de Chinese economie zal dan ook zeker impact hebben op de groei van andere landen, maar duidelijk zichtbaar is dat nog niet.

Sterker, de Chinese export steeg in december met 13,4 procent, iets minder dan de 13,8 procent groei over november. Hierdoor steeg het handelsoverschot verrassend met 1,4 procent tot 16,5 miljard dollar.

Goede kans dat dit niet zo blijft en ook de Chinese export in een lagere versnelling gaat en het huidige handelsoverschot omslaat in een tekort. Europa is immers een belangrijke handelspartner van China.

Inflatie cruciaal
Uiteraard zal de Chinese centrale bank proberen de groeimotor weer van een impuls te voorzien, maar veel ruimte is er daarvoor nog niet.

Afgelopen november versoepelde de centrale bank de kapitaalseisen aan banken al weer. De Chinese huizenprijzen zijn wel iets gedaald de laatste tijd, maar dat is nog niets vergeleken met de prijsstijging die zich heeft voltrokken.

De inflatie over de maand december blijkt op 4,1 procent te zijn uitgekomen, iets lager dan de 4,2 procent over november en de vijfde daling op rij.

Analisten hadden echter op een inflatie van 4,0% of zelfs lager gerekend. Het zijn nog altijd de voedselprijzen die de Chinezen kopzorgen geven.

De prijzen van voeding lagen in december liefst 9,1 procent hoger dan een jaar geleden. Hier is zelfs sprake van een versnelling ten opzichte van de 8,8 procent voedselinflatie over november.

Grote invloed
De tijd voor stevige renteverlagingen lijkt dan ook nog niet aangebroken. Op nog meer kredietgedreven groei zit niet iedereen te wachten.

Maar de Chinese autoriteiten zijn zich bewust van de grote invloed van China op de mondiale economie.

Een verdere daling van de Chinese inflatie, waar economen op rekenen,  zou goed nieuws betekenen voor de Chinese binnenlandse bestedingen en voor de wereldeconomie.