VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

S&P drukt de stopwatch in voor Europese politici

Na een trits afwaarderingen van eurolanden moet nu ook het EFSF-noodfonds eraan geloven. Politici reageren gelaten, maar de druk om haast te maken in besluitvorming neemt nog verder toe.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft het noodfonds zijn AAA-status afgepakt.

De downgrade volgt op de verlaging van de kredietwaardigheid van meerdere landen uit de eurozone vrijdag, waaronder de triple A rating van Frankrijk en Oostenrijk.

Daarnaast stelt de kredietwaardigheidsbeoordelaar dat de outlook van het steunfonds "in ontwikkeling" is.

Dit zou volgens de kredietbeoordelaar kunnen leiden tot een herstel van de triple A rating, in het geval van extra maatregelen om de kredietwaardigheid te verbeteren. Maar ook een verdere downgrade van de kredietwaardigheid in de komende twee jaar is mogelijk.

Niet onder de indruk
Europa's first lady Angela Merkel reageerde zoals vanouds op afwaarderingen van kredietbeoordelaars: gelaten. Merkel heeft in een eerder stadium forse kritiek geuit op de timing en werkwijze van de kredietbeoordelaars.

Ze laat nu weten al langer geen al te groot belang te hebben gehecht aan de AAA-status van het noodfonds om goed te functioneren.
EU als geheel houdt AAA
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's houdt voorlopig vast aan de triple-A rating van de Europese Unie. De outlook is wel negatief.De kredietbeoordelaar besloot op de recente afwaarderingen van eurolanden geen afwaardering te laten volgen van de EU. Die heeft nog voldoende buffers, aldus S&P.Maar als er meer EU-landen de AAA-status kwijtraken, komt die beoordeling wel in gevaar.

Van de 27 EU-lidstaten hebben nog zeven de hoogste kredietbeoordeling: Duitsland, Finland, Luxemburg, Nederland, Denemarken, Groot-Brittannië en Zweden.


Ook ECB-president Mario Draghi heeft openlijk zijn afkeuring betuigd voor de aandacht die ratingbureaus trekken met hun acties. 'We moeten leren aan de ratingagentschappen voorbij te gaan', aldus Draghi in een oproep aan toezichthouder, beleggers en banken

Korte termijn gedekt
Directeur van het EFSF, Klaus Regling, ziet geen problemen op korte termijn. De downgrade zou de leencapaciteit van euro 440 mrd niet verminderen.

Volgens Regling heeft het fonds genoeg middelen om de tijd te overbruggen totdat het tijdelijke noodfonds EFSF wordt vervangen door een permanent noodfonds, het ESM.

Tot nu is het noodfonds bijna 200 miljard euro aan verplichtingen aangegaan bij steun aan Ierland, Portugal en de tweede redding van Griekenland.

De afwaardering van het EFSF-fonds zou op langere termijn kunnen zorgen voor hogere leenkosten. Een nieuw permanent fonds moet voor ontspanning zorgen.

In juli moet dit fonds dat meer vuurkracht zou hebben operationeel moeten zijn. Als reactie op de huidige afwaardering benadrukken veel beleidsbepalers er nu snel gehandeld moet worden om dat te bereiken.

Maar daarvoor is nog veel politieke besluitvorming nodig. Alle eurolanden moeten instemmen met eerdere besluitvorming over dit permanente noodfonds.

Bovendien moeten alle 27 EU-landen instemmen met een aanvulling in eerdere verdragen. En dat voor juli. Je hoeft geen helderziende te zijn om in te zien dat dit een heksentoer gaat worden. De rust in de markten is nog lang niet terug.