VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vierde topbestuurder in twee maanden weg bij Grontmij

De soap bij het geplaagde Grontmij houdt aan. Het ingenieursbureau zet per direct de Franse bestuurder Jean Luc Schnoebelen op non-actief. Pikant want de man is ook grootaandeelhouder.

Schnoebelen is daarmee de vierde topbestuurder in twee maanden tijd die zijn koffers kan pakken.

Eerder zette de raad van commissarissen (rvc) topman en financieel directeur Mel Zuydam buiten de deur. Begin dit jaar hield .

Hun vertrek werd ingeleid door de aftocht van twee commissarissen die onder druk van ontevreden aandeelhouders hun biezen moesten pakken.

Onherstelbare vertrouwensbreuk
De situatie met Schnoebelen moet onhoudbaar zijn geweest met een "onherstelbare vertrouwensbreuk" tot gevolg.

In het persbericht is Grontmij voor haar doen opvallend loslippig. "De schorsing is gebaseerd op het functioneren en gedrag van de heer Schnoebelen, alsmede zijn gebrek aan medewerking aan de review van de financiële structuur van Grontmij", zo schrijft de rvc.

"Pogingen om te komen tot een constructieve oplossing hebben helaas niets opgeleverd", aldus president-commissaris Jan Zegering Hadders.

Schnoebelen kwam begin 2010 in de boardroom terecht nadat hij als oprichter en grote baas zijn Franse beursbedrijf Ginger aan Grontmij verkocht.

Met die overname lijfden voormalig topman Thijsen en cfo Zuydam na het Deense Carl Bro (165 miljoen euro) in 2006 opnieuw een branchegenoot in een nieuwe markt in.

Grontmij had daar destijds 155 miljoen euro voor over en kreeg er in één klap 305 miljoen euro omzet bij. De beurswaarde van Grontmij op dit moment ligt nog maar nipt boven de 100 miljoen euro, zo'n tien procent van de verwachte jaaromzet over 2011.

Problemen
Inmiddels verkeert Grontmij onder andere door deze ongelukkig getimede overname, die vooral met bankschuld is gefinancierd, in grote financiële problemen.

De meest recente cijfers tonen een netto schuldenberg van 222 miljoen euro terwijl de inkomsten door de bezuinigingsdrift van vooral de Britse en Nederlandse overheid flink onder druk staan.

Dat maakt een claimemissie steeds waarschijnlijker. Een onderzoek naar ‘de mogelijkheden om de financiële structuur van de onderneming te verbeteren' loopt.

Op 9 maart, de dag waarop ook het ontslag van Schnoebelen zijn beslag moet krijgen, zullen nieuwbakken ceo Michel Jaski (oud-Arcadis) en zijn financiële man Frits Vervoort beleggers inlichten over hoe de financiële zorgen worden aangepakt.

Conflict
Het congé van Schnoebelen kan wel eens op een openlijke ruzie uitdraaien. De Fransman kreeg na de overname van zijn bedrijf een kleine vijf procent van de (certificaten van) aandelen van het ingenieursbureau.

Geen machtsblok, maar wel voldoende om zijn stem te laten horen tijdens de aandeelhoudersvergadering van 9 maart. Volgens de registers van beurswaakhond AFM heeft hij dit pakket nog altijd in bezit.

De statuten van Grontmij bepalen dat een bestuurder met gewone meerderheid van stemmen kan worden ontslagen door de aandeelhoudersvergadering. Behalve Schnoebelen hebben grote beleggers als Teslin, Delta Lloyd en ING zo'n zestig procent van de stukken.

Een administratiekantoor gelieerd aan Grontmij stemt op de stukken waarvoor de houders niet de stemrechten zullen opvragen.

En dan kan het vertrek van Schnoebelen ook uitdraaien op een financiële aderlating. Grontmij meldt in haar laatste jaarverslag dat als de rvc bestuurders op een zijspoor zet, zij aanspraak kunnen maken op een jaarsalaris.

Het basissalaris van Schnoebelen ligt sowieso hoger dan de 418 duizend euro die Thijsen toucheerde.

En zo zal de rekening voor de schoonmaak aan de top als snel richting de miljoen euro gaan: een derde van de nettowinst over de eerste negen maanden van 2011.

LEES MEER:

9 januari 2012

19 december 2011

9 november 2011

8 november 2011

18 augustus 2011

13 mei 2011

10 maart 2011
Gerelateerde artikelen