VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM offert ook cfo na nieuwe tegenvaller hoofdpijn-project

Nog meer pijn bij SBM Offshore (SBM). De Schiedamse bouwer van drijvende productie- en opslagplatforms verwacht een ‘significante negatieve impact' op de jaarresultaten van 2011.

Een winstwaarschuwing dus. Boosdoener is alweer boorplatform Yme, een zogenaamde mobile offshore production unit (mopu) voor ondiep water.

SBM probeert dit project bij de Noorse kust van Stavanger gebruiksklaar te maken voor het Canadese olie- en gasconcern Talisman, maar stuit keer op keer op tegenvallers.

Biezen pakken
Voor financieel directeur Mark Miles betekent de nieuwe onheilstijding dat .

‘In goed overleg' gaan beide partijen in mei 2012 uit elkaar, meldt het persbericht. Miles vormde met Tony Mace ruim vier jaar een tandem.

Mace vertrok per 1 januari nadat de winstwaarschuwing van hartje zomer hem fataal werd.

Rode cijfers een feit
Juli vorig jaar moest SBM al een monsterafboeking doen van 450 miljoen dollar, grotendeels op het Yme-project, omdat de bouw en installatie veel duurder uitvielen dan begroot. Inmiddels zo zeer dat Chabas op 2 maart bij de jaarcijferpresentatie dieprode cijfers zal overleggen en waarschijnlijk het dividend zal gaan passeren.

Daar komt nu dus een nieuwe opdoffer bij die het concern over 2011 flink in de rode cijfers zal doen belanden. Eerder ging SBM nog uit van een break-even resultaat.

De nieuwe topman Bruno Chabas wijst op ‘aanhoudende uitdagingen' bij de installatieklus en geeft bovendien de opdrachtgever een veeg uit de pan.

Chabas verwijt Talisman nu ‘onredelijke eisen' te stellen die zorgen voor een zeer lage productiviteit en veel meer werk. Wat volgens SBM ook niet helpt, is het onstuimige weer dat voor verdere vertraging zorgt.

Bezems van Chabas
SBM vecht de aantijgingen overigens aan en hoopt via een gestarte arbitrageprocedure niet alleen te hoeven opdraaien voor de honderden miljoenen dollars aan extra kosten. Maar zolang die procedure loopt, moet SBM haar prognoses flink bijstellen.

Een nieuwe man aan het roer, en direct een winstalarm. Het afgelopen jaar kregen beleggers in Philips, KPN en TNT Express hetzelfde te verstouwen. Chabas gaat met de bezem door het bedrijf, neemt afstand van zijn voorganger en wil met een zo schoon mogelijke lei van start.

Ondertussen is de orderpijplijn goed gevuld met voor 16 miljard dollar aan opdrachten, maar dat lijkt gelet op het woelige verleden steeds minder geruststellend. Chabas moet zorgen dat daar geen bleeders tussen zitten. Anders verliest ook hij snel het vertrouwen van beleggers.
Gerelateerde artikelen