VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

‘Stille' geldpersen ECB helpen bankaandelen aan spectaculaire winsten

De geldpersen aanzetten om de economie te stutten is vloeken in de kerk in de eurozone. Toch lijkt precies dit te gebeuren via een omweg. Bankaandelen profiteren.

Welke centrale bank trekt het meeste geld uit om de economie te stutten?

Dat lijkt de afweging die vooral aandelen- en grondstoffen beleggers maken als ze speuren naar plekken om hun geld rendabel weg te zetten.

Is het de Fed, het Amerikaanse Stelsel van Centrale Banken? Onder leiding van voorzitter Ben Bernanke heeft de Fed doorgevoerd.

Via het systeem van kwantitatieve verruiming, het rechtstreeks kopen van bijvoorbeeld staatsobligaties en herverpakte hypotheekschulden heeft de Fed in twee etappes al bijna 1300 miljard dollar uit het niet gecreëerd.

Ook de Centrale Bank van Engeland heeft de geldpersen al vaker aangezet om het eigen bankwezen van goedkopere kredieten te voorzien, de rente laag te houden en de eigen export aan te jagen door de waarde van de eigen munt te drukken.

Binnen de Eurozone lijkt kwantitatieve verruiming één van de heilige huisjes die nog niet zijn gesneuveld in de worsteling uit moeilijke tijden. Duitsland heeft tot nu iedere suggestie van geld bijdrukken meteen verworpen. Maar via een omweg lijkt het er nu toch behoorlijk op dat de persen aan staan.

Spectaculaire winsten
Dat valt in ieder geval te concluderen uit de spectaculaire koerswinsten van bankaandelen in de eurozone. Vooral de zwakkere broeders onder de banken in de eurozone hebben de koersen dit jaar fors zien oplopen.

Bank Koersstijging*
Banca Popolare Milano52,35% 
Commerzbank49,80%
 KBC49,10%
 Unicredit44,05%
 Bank of Ireland36,59%
 Societe Generale33,73%
 BNP Paribas23,84%
 *tussen 6 januari en 25 januari
Sinds 6 januari zijn de beurskoersen van banken als KBC, Banco Populare, Commerzbank en Bank of Ireland met meer dan veertig procent gestegen.

Het Italiaanse Unicredit gaf begin dit jaar een grote stroom extra aandelen uit, maar zag sinds 9 januari de beurskoers met ruim 40 procent aandikken.

Loket is geldpers
Beleggers hebben blijkbaar besloten dat de als een vorm van kwantitatieve verruiming gezien mag worden.

Ook aan de koers van de euro zou te merken kunnen zijn dat er fors wordt geleend door banken. De euro is ten opzichte van de dollar weer op het niveau van voor de kwantitatieve verruimingsacties in de Verenigde Staten.

Dat is voor een deel te danken aan de opkopen van staatsobligaties van zwakke eurolanden door de ECB, maar ook de goedkope leencapaciteit bij de ECB speelt een rol.

De laatste dagen stijgt de euro weer ten opzichte van de dollar. De angst over ontwikkelingen in de Europese schuldencrisis lijkt wat te zijn afgenomen en de opkoopoperaties van de ECB zijn minder massaal.

In februari gaat het goedkoop-lenen-loket van de ECB weer open en dat kan de euro weer drukken. Het zou goed nieuws kunnen betekenen voor de export van bedrijven die in euro's noteren. In Duitsland zal met chagrijn worden gereageerd.