VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dramatisch jaar supermarkten overschaduwt recordwinst Sligro

Een recordwinst, meer dividend en de groothandel die lekker draait. Hoe leuk ook, met de winstgevendheid van de supermarkten wil het nog niet vlotten bij Sligro. Maar een actieplan voor de weg omhoog blijft uit.

Het was een onvervalste dissonant in de jaarcijfers van supermarkt- en groothandelsbedrijf Sligro.

Zodanig zelfs, dat de supermarktketens van het Veghelse concern (Golff en EMTÉ formule) zo langzamerhand een blok aan het been van bestuursvoorzitter Koen Slippens worden.

Als dat in 2012 niet verandert, rijst de vraag of Sligro met de moordende landelijke concurrentie van Jumbo (dat net C1000 heeft ingelijfd), Albert Heijn en Plus de winkels wel voldoende winstgevend kan maken.

En dan hebben we het nog niet eens over gestaag sterker wordende meer lokale spelers als COOP, Hoogvliet, Deen en Dirk van den Broek.

Teleurstellend
Slippens beheert inmiddels 131 supermarkten en die waren vorig jaar goed voor een autonome omzetgroei van zo'n zes procent. Maar waar consumenten aan de kassa's voor zo'n tien procent meer afrekenden (811 miljoen euro), had Sligro fors hogere kosten aan die omzet.

Het bedrijfsresultaat (ebit, de winst voor rente en belastingen) slonk met bijna 50 procent (zes miljoen euro) tot een bedroevende zeven miljoen euro. Ter illustratie, dit betekent dat Sligro in de tweede jaarhelft slecht negen euroton winst kon peuren uit de supermarkten.

Financieel directeur Huub Roozendaal wijst vooral op eenmalige kosten door de integratie van overgenomen Sanders-supermarkten. Bovenop de ombouwkosten vraten ook nog ‘projectkosten' van één miljoen euro marge weg.
Maar het kan niet anders dat ook prijsdruk, door fellere concurrentie en hogere grondstofkosten, een negatief effect op de marge had.

Het ombouwen van winkels naar een nieuwe formule blijkt voor alle spelers in de branche doorgaans een heikele klus.

Prognoses van verwachte kosten (logistieke aanpassingen, nieuwe it-systemen, renovatie winkels) zijn in de praktijk vaak te positief. En als de gerestylede winkel zijn deuren eenmaal heeft geopend, weet de consument de weg er naar toe soms ook nog eens moeilijker te vinden.

Achteraan hobbelen
Slippens draait er niet omheen. ‘Dit resultaat stelt teleur', zei hij in een toelichting. Sligro kent zijn plaats in de retailmarkt en zegt in het persbericht daar vooral reactief te opereren.

Maar een actieplan hoe het concern zich staande denkt te houden in die vechtmarkt geeft Slippens niet.

Het oppakken van enkele winkels die Jumbo wellicht gaat afstoten na het inlijven van Super de Boer en C1000 is een mogelijkheid.
Groothandel winstmaker
-Twee totaal verschillende werelden: supermarkt en groothandel.

-De rentabiliteit (op ebit-basis) van de supermarkten steekt met krap 0,9 procent schil af bij de winstgevendheid van de groothandel (Sligro en Van Hoeckel), waar de Brabanders marktleider zijn.

-Daar beurt Sligro met 6,1 procent marge op een omzet van 1,6 miljard euro lekker.

-En dat terwijl het umfeld er allesbehalve florissant bij ligt.

-Horeca en bedrijven ontsnappen niet aan de zwaartekracht van de crisis en moeten meer en meer op de kleintjes letten.

-Daar komt bij dat concurrenten als Makro en Hanos flink investeren in naamsbekendheid, hun winkels en het productaanbod.
  

Radicaler zou een overname van bijvoorbeeld een populaire formule als Hoogvliet, Jan Linders of Vomar zijn, maar de vraag is of Sligro zich aan zo'n ingrijpende operatie durft te wagen.

Ook het voortkabbelen met de bestaande winkels kan, maar zet Sligro onherroepelijk op een nog verdere achterstand.

Strijdbaar
Vanuit het Veghelse hoofdkantoor zijn ondanks de tegenwind strijdbare kreten te horen. ‘Wij denken dat onze bedrijfsonderdelen er goed voor staan en wij de strijd dus aankunnen', aldus Slippens, die ook aangaf in beide marktsegmenten de markt denkt te kunnen verslaan. Ook acquisities moeten daar aan gaan bijdragen.

In totaal kwam de nettowinst uit op 78 miljoen euro bij een bedrijfsresultaat (ebit) van 105 miljoen euro (marge 4,3 procent).

Sligro wil aandeelhouders over 2011 dankzij een ruim financieel jasje een dividend van 1,05 euro per aandeel voorschotelen, 50 procent meer dan vorig jaar.

Bij de huidige beurskoers van ongeveer 21 euro levert dat een prettig dividendrendement van zo'n vijf procent op.

Het gevaar bestaat dat de te verdelen taart komend jaar krimpt en nog meer gevochten moet worden voor iedere klant. Tel daar een mogelijke margedruk door hogere grondstofprijzen bij op en Sligro moet oppassen niet in de tang te komen.

LEES MEER:

4 januari 2012

20 oktober 2011

21 juli 2011

8 juli 2011

 1 april 2011

 27 januari 2011

5 januari 2011





Gerelateerde artikelen