VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grieken houden markten in greep

Door goede bedrijfscijfers en een aantal positieve macro-economische cijfers zijn de markten de laatste maand flink gestegen. Nu is het even pas op de plaats. De blik blijft gericht op Griekenland. 

De onderhandelingen over afschrijving van de Griekse staatsschuld met 100 miljard blijven de financiële markten in de greep houden. Het lijkt niet erg te vlotten.

Maar Olli Rehn, vicepresident van de Europese Commissie, stelt dat een overeenkomst tussen Griekenland en zijn private schuldeisers dichtbij is en dat de komende drie dagen ‘belangrijk zullen zijn voor het herstellen van het vertrouwen in de eurozone.'

Een weekoverzicht

MAANDAG 23 JANUARI
De onderhandelingen over de Griekse schuld waren in het weekeinde tot stilstand gekomen. Maar beleggers blijven optimistisch over een akkoord.

IMF-directeur Christine Lagarde gooide olie op het vuur door te waarschuwen dat de wereldwijde economie in een ‘jaren 30 effect' terecht kan komen, tenzij Europa de schuldencrisis aanpakt. Een succesvolle veiling van Duits staatspapier hielp de markten ook.

Beleggers zien de zon in het water schijnen en handelen vooral op positief nieuws. In de AEX-index, die met 0,85% steeg, hoorden ING en Aegon tot de uitblinkers, geholpen door het gerucht dat Frankrijk en Duitsland soepeler eisen aan banken bepleiten.

Veel fondsen die in 2011 kelderden worden gevraagd, zo signaleerde een handelaar. De koers van Aperam profiteerde van nieuws over een consolidatie in de sector en explodeerde met 18,35%. KPN droeg de rode lantaarn, beleggers vrezen de vierde kwartaalcijfers.

DINSDAG 24 JANUARI
De gesprekken tussen Griekenland en de obligatiehouders willen niet vlotten en dat leidde tot een negatief sentiment op de aandelenbeurzen. Ook geruchten dat de Griekse staatsschuld verder is opgelopen deden het beleggerklimaat geen goed.

En berichten dat Portugal aanspraak moet maken op een tweede financieringsronde maakte beleggers ook nerveus.

Gunstig macro-economisch nieuws uit Duitsland en Europa - de inkoopmanagerindices stegen meer dan verwacht - boden onvoldoende tegenwicht.

De AEX-index moest 0,6% inleveren. Vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer verbaast zich over de kracht van de index. Maar nu was de pijp even leeg, niet in de laatste plaats door winstwaarschuwingen van KPN en SBM Offshore.

KPN verloor 7,2% aan waarde, SBM zelfs 12,3%. Fondsen die de laatste tijd flink in koers waren opgelopen, zoals PostNL, Air France-KLM en TomTom, werden door winstnemingen getroffen.

WOENSDAG 25 JANUARI
De onderhandelingen over Griekenland duren inmiddels zo lang dat de financiële markten zich er nerveus over gaan maken. Het IMF meldde grote zorgen te hebben over een eventueel Grieks faillissement.

De rentes in een aantal zwakke Europese landen, die de laatste weken juist gedaald waren, vertoonden weer een stijgende lijn. En de aanstaande huizenverkopen in de Verenigde Staten vielen tegen. Alleen de sterker dan verwachte stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen bood tegenwicht.

In de AEX-index, die met 0,5% daalde, tikte het koersverlies van zwaargewicht Royal Dutch aan. Ook de daling van ING drukte de index. Maar PostNL was de sterkste daler met een verlies van 4,3%. De koers van het aandeel was de laatste weken sterk opgelopen. KPN herstelde enigszins van de klap van dinsdag en was warempel de sterkste stijger.

DONDERDAG 26 JANUARI
De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft weer met het toverstokje gezwaaid en opnieuw beloofd de rente nog lang laag te houden. Nu kunnen de financiële markten tot zeker eind 2014 op een uitzonderlijk lage rente rekenen, nóg langer dan eerder gemeld.

Dat zette beleggers op de aandelenbeurzen in de ‘koopmodus.' Tegenvallende huizenverkopen en leading indicators in de Verenigde Staten konden daar slechts even iets aan veranderen.

De AEX-index ging met dik 1% omhoog, slechts drie aandelen daalden, Aegon, Ahold en Royal Dutch. Volgens analisten kan de winstgevendheid van Aegon lijden onder de lage rente. Aperam was opnieuw de sterkste stijger in de AEX. Ook (moeder) ArcelorMittal profiteerde met een koerswinst van 3,8%.