VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bedrijven blijven beroerd presteren na winstwaarschuwing

Een winstwaarschuwing en over tot de orde van de dag? Vergeet het maar. Bij veel bedrijven is het de opmaat tot meer slecht nieuws. En tot verder inzakken van de beurskoers.

Beleggers hebben afgelopen maanden een berg aan winst- en omzetwaarschuwingen voor de kiezen gehad. Steevast dalen de aandelen van de betreffende bedrijven na bekendmaking van de onheilstijding.

Maar beleggers die denken dat een winst- of omzetwaarschuwing een reinigende werking heeft en - na een eerste daling- het begin van de weg omhoog is komen vaak bedrogen uit.

De koersdaling van aandelen van bedrijven die met een winstwaarschuwing komen blijft niet beperkt tot de dag dat het slechte nieuws naar buiten komt. De aandelen blijven het langere tijd slechter doen.

Dat blijkt uit een analyse van de rendementen van 15 ondernemingen die in 2011 een winstwaarschuwing afgaven. 

Nieuwe tegenvallers
De beroerde prestaties op de beurs zijn vaak het gevolg van nieuwe tegenvallers. Want een winstalarm is meer dan eens de opmaat naar nog een zeperd.

Acht van de vijftien ondernemingen rinkelden een tweede maal aan de noodbel. Op de dag van de tweede winstwaarschuwing daalden TomTom, CSM en SBM Offshore respectievelijk 27, 22 en 12 procent harder dan de index.

Air France-KLM en Philips kwamen zelfs in de eerste maand van dit jaar met nog een derde winstwaarschuwing. Toch leken beleggers gezien de milde koersreacties niet meer geschokt.

Koppig
De analyse leert dat na een eerste winstwaarschuwing nog niet alle (slechte) informatie in de koers is verwerkt. Het aandeel blijft in een relatief dalende trend.

Dat is andermaal een bewijs dat de zogenoemde efficiënte markt hypothese niet opgaat. Deze aanname zegt dat alle nieuwe informatie onmiddellijk in de koers van het aandeel wordt verwerkt.

Uit de analyse en ander onderzoek blijkt dat het verstandig is om onmiddellijk te verkopen na een winstwaarschuwing. Toch doen de meeste beleggers dit niet.

Het doet pijn om een aandeel te verkopen op de dag dat de koers een pandoering krijgt. Beleggers zoeken naar excuses om het aandeel aan te houden, zo blijkt uit psychologisch onderzoek.

`De margedruk is vast maar tijdelijk´, ´de vraag zal wel weer aantrekken` en ´het nieuw aangestelde management zal snel orde op zaken stellen´, dat soort werk.

Beleggingsstrategie
Gekend waardebelegger James Montier heeft een simpele regel bedacht om zichzelf tegen deze gevaarlijke hersenkronkel in te dekken. Hij verplicht zichzelf de aandelen automatisch te verkopen na een winstwaarschuwing.

Maar let op. Montier heeft ook onderzoek gedaan waaruit blijkt dat na een jaar zo'n beetje al het slechte nieuws al in de koersen is verwerkt. "Jezelf dwingen om 12 maanden na een (eerste) winstwaarschuwing aandelen te kopen is geen slechte beleggingsregel", zo schrijft Montier in zijn boek "Value Investing".

Zalvende woorden voor de topmannen van de ondernemingen Air-France-KLM en Philips die vorig jaar februari en maart naar buiten kwamen met hun eerste winstwaarschuwing.

Misschien kunnen deze aandelen alleen daarom de weg omhoog weer inslaan.