VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Renteverhoging Colombia tegen de stroming in

Renteverlagingen zijn in veel landen aan de orde van de dag om de haperende economie weer op gang te krijgen. Maar er is een uitzondering uit onverwachte hoek. Of is het een voorbode?

In Europa is de rente sinds begin december slechts één procent. Met de lage rente probeert de ECB de economie op het continent draaiende te houden.

De ECB was niet de enige centrale bank die de rente verlaagde. Problemen op het Europese continent lijken debet aan veel van de neerwaartse bijstellingen.

In Brazilië, Chili, Rusland, Israël en de Filipijnen - om er maar een paar te noemen - werd de beleidsrente de afgelopen maanden al verlaagd. In de Verenigde Staten kan de rente al bijna niet lager.

Het rente-comité van de Braziliaanse centrale bank koos er half januari voor om met een verlaging van 50 basispunten in te spelen op een verslechterend wereldwijd economisch klimaat.

De ‘lage' rente van 10,5 procent is onderdeel van een pakket maatregelen van de Braziliaanse overheid om de economische groei te stimuleren. Deze zwakt af door de Europese schuldencrisis.

De maatregelen - zoals verlaging van belastingen op basisvoedsel en consumptief krediet plus verhoging van de taks op importauto's - sorteren effect . De industriële productie steeg in december een stuk harder dan in de zeven voorgaande maanden.

Dit kwam ook door een zwakkere reaal eind 2011, wat de vraag uit het buitenland stimuleert en de import remt.

Eén tegen 30
Maar er zijn altijd uitzonderingen. Colombia verhoogde 31 januari juist zijn rente met 25 basispunten naar 5 procent. Misschien het startschot voor verhogingen bij andere landen?

Voor analisten kwam de verhoging in ieder geval als een grote verrassing. Dertig analisten gingen uit van geen verandering en slechts één van een stijging. Gezien de neerwaartse bijstellingen bij andere landen geen gekke gedachte, maar volgens de eenling dus wel.

De Colombiaanse centrale bank verdedigt haar besluit met het feit dat de economie historisch hard groeide in het derde kwartaal (7,7 procent) en dat de economie zal doorstomen doordat er onverminderd krediet in de economie vloeit voor investeringen en consumptie.

Het is al de achtste renteverhoging van het Zuid-Amerikaanse land sinds begin vorig jaar om de sterke economische groei te beteugelen. Vooral exporterende bedrijven zijn niet blij, omdat de Colombiaanse peso maar blijft stijgen ten opzichte van de dollar en de euro.

Voorbode?
Gaan de rentestuipen in Colombia navolging krijgen? Voorlopig in ieder geval niet bij grote broer Brazilië, een van de vier gepatenteerde groei-economieën in de wereld. Op de termijnmarkt verwacht men dat de rente nog voor mei één procent lager staat.