VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dividendaandelen lonken naar beleggers

Het dividendrendement op aandelen zal dit jaar om meerdere redenen extra in de belangstelling staan van beleggers.

En dat geldt ook zeker voor de grote institutionele partijen die de aantrekkelijkheid van staatsobligaties met de dag zien afnemen.

De problematiek is bekend. Staatsobligaties van nog degelijke landen als Nederland en Duitsland leveren nog nauwelijks iets op omdat vluchtgedrag van beleggers de koersen van dit papier enorm heeft opgedreven.

Staatsobligaties van minder kredietwaardige landen bieden wel hoge rendementen, maar het is inmiddels realiteit dat Europese overheden niet altijd aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Goed klimaat
Feitelijk is het dan ook een goed klimaat voor dividendbeleggers. Bedrijven zitten over het algemeen prima bij kas en zijn er bij gebaat de aandeelhouder goed te bedienen om de beurskoers te ondersteunen.

Dividendaandelen
Europese aandelen bieden gemiddeld een dividendrendement van 4-4,5 procent, het dubbele van wat een tienjarige Duitse staatsobligatie oplevert en vergelijkbaar met het rendement op hoogwaardige bedrijfsleningen.

Hoewel hier uiterst selectief mee moet worden omgegaan, is het goed denkbaar dat beleggers vastrentende beleggingen inruilen voor aandelen met een hoog dividendrendement.

Nadeel van veel aandelen is wel dat de liquiditeit te wensen over laat en zeker grote beleggers op de beurs daardoor niet altijd terecht kunnen.

Praktijk
In de koersontwikkeling van individuele aandelen aan Euronext Amsterdam valt op dat het inderdaad de goede en degelijke dividendbetalers zijn die een bliksemstart gemaakt hebben.

De AEX noteert momenteel 3,5 procent boven het slot van vorig jaar, maar aandelen als fietsenfabrikant Accell (+16 procent), Arcadis (+22 procent), Beter Bed (+16 procent), Brunel (+ 19 procent) en Imtech (+18 procent) zijn dit jaar al met dikke dubbele cijfers in koers gestegen.

Begin dit jaar was Accell goed voor een verwacht dividendrendement van 6,2 procent en Beter Bed zelfs 9,3%.

Bij Arcadis, Brunel en Imtech ligt het dividendrendement wat gematigder rond de 4 procent, maar dit zijn wel bedrijven die hebben aangetoond goed door een crisis te kunnen komen en daardoor het dividend op peil kunnen houden.

Checklist
Blind kopen op basis van een hoog dividendrendement is geen goede strategie. Bedrijven moeten over een sterk track record beschikken, er financieel goed voorstaan en een gedegen strategie hebben.

Te hoge dividendrendementen zijn nog wel eens een voorbode van minder rooskleurige tijden. De beurskoers staat vaak met reden zo laag.

KPN is een goed en actueel voorbeeld van een bedrijf waarvoor geldt dat het aantrekkelijk ogende dividend in combinatie met een forse inkoop van het eigen aandeel belegger juist op het verkeerde been heeft gezet.

Degelijkheid staat voorop. We beleggen immers voor de houdbaarheid van de toekomstige dividenden. Bedrijven moeten een goed evenwicht houden tussen winstuitkering en investeringen in de kracht van de onderneming.

In de praktijk blijken bedrijven die een goed dividend uitkeren vaak ook de beste investeringen. Sinds 1970 is het dividend goed voor circa 43 procent van het totaalrendement van een belegging in de MSCI Europe index.

De rest is dan koerswinst, maar het mag niet verbazen als dividend en koerswinst deels hand in hand gaan. We zien dat nu ook goed op de beurzen.