VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vier Nederlandse aandelen die profiteren van de duurdere dollar

Nederlandse multinationals profiteren van een stijgende dollar in het vierde kwartaal. Maar doordat zij een groot deel van het wisselkoersrisico afdekken, vallen de valutawinsten tegen.

Terwijl Europa verder worstelt naar de uitgang van de schuldencrisis lijken de Verenigde Staten de weg naar boven alweer gevonden te hebben.

De economie groeit weer wat harder, de werkloosheid neemt af en ook het consumentenvertrouwen stijgt weer.

Voor Nederlandse multinationals zou dat goed nieuws moeten betekenen. In de eerste maanden van 2011 moesten de ondernemingen juist een lagere dollar slikken.

Hogere dollarkoersen in het vierde kwartaal betekenen meer omzet en winst in euro's voor deze internationale bedrijven. Vier Nederlandse "dollarprofiteurs".

Ahold
Supermarktconcern Ahold haalt zestig procent van zijn inkomsten uit de Verenigde Staten. De lagere dollar in de eerste driekwart van 2011 zou dus pijn gedaan moeten hebben. Ondanks de ommekeer in het vierde kwartaal verspeelde Ahold zo 900 miljoen euro aan inkomsten op een totaal van 23 miljard.

Voor dit jaar liggen de kaarten voorlopig beter. De stijging van de Amerikaanse munt zal Ahold wind in de rug verschaffen.

Maar hoe groot is het effect van de stijgende dollar op de winst? Tamelijk gering, zo liet Ahold in het jaarverslag van 2010 weten. Iedere 10 procent stijging van de dollar resulteert in 35 miljoen euro meer winst (voor belastingen). Een miniem bedrag afgezet tegen de winst in 2010 van ruim een miljard euro.

De reden dat Ahold onder aan de streep zo weinig last heeft van de woelige valutagolven is dat tegenover de Amerikaanse omzet ook kosten in dollars staan. Denk bijvoorbeeld aan de loonkosten.

Maar ook de winkels, distributiecentra en vrachtwagen die op de balans staan, zijn voor een groot deel gefinancierd met dollarleningen.

Reed Elsevier en Wolters Kluwer
Voor Reed Elsevier betekende de miljardenovername van dataleverancier Choicepoint in 2008 een verdere blootstelling aan de dollar. Net als branchegenoot Wolters Kluwer haalt het concern nu ruim 50 procent van de omzet in de VS.

Bij Reed Elsevier is het wat moeilijkr om na te gaan hoe de dollar de winst beïnvloed. het concern geeft alleen de invloed van een stijging van een mandje van verschillende valuta. De dollar is daarin verreweg de belangrijkste munt. 
 TOP 8 OMZETTEN UIT DE VERENIGDE STATEN
Onderneming Omzet VS Omzet totaal %
Ahold € 17,78 € 29,53 60%
Reed Elsevier GBP 3,21 GBP 6,06 53%
Wolters Kluwer € 1,84 € 3,56 52%
Aegon € 13,80 € 31,61 44%
Unilever € 14,56 € 44,26 33%
Fugro € 0,60 € 2,28 27%
Philips € 6,46 € 25,42 25%
TomTom € 0,38 € 1,52 25%
 *bron: jaarverslagen 2010 en Bloomberg
 
Als de verschillende valuta, voornamelijk de dollar dus, 10 procent aansterken dan groeit de netto jaarwinst bij Reed met 62 miljoen Engelse ponden.

Dat is bijna 10 procent ten opzichte van de totale jaarwinst (648 miljoen pond in 2010).

De omzet van Wolters Kluwer was in het laatste volledig bekende boekjaar een stuk lager: 287 miljoen euro.

Bij een 10 procent waardestijging van de Amerikaanse munt kan Wolters Kluwer 20 miljoen euro extra winst inboeken, een procent of zeven van de totale winst.

Aegon
Aegon is al langer bezig om minder afhankelijk te worden van de Verenigde Staten. Toch blijft het concern dominant op het continent. Zo kwam 310 van de 361 miljoen euro winst in het derde kwartaal uit de Verenigde Staten.

"De verzwakking van de dollar heeft een aanzienlijk effect gehad op de resultaten van Aegon", zo meldde topman Alex Wynaendts bij de halfjaarcijfers in juli.

De lagere dollar in de eerste drie kwartalen snoepte 76 miljoen euro van het onderliggend resultaat van ongeveer 1,2 miljard euro af.

Door het herstel van de dollar in het vierde kwartaal zal de schade waarschijnlijk beperkt blijven. 17 februari volgt de eindafrekening bij de presentatie van de jaarcijfers.