VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Markten voorspellen rente- of ratingverlaging

Twee landen. Zelfde rating, maar anders gewaardeerd door de markt. Dat kan twee dingen voor de toekomst betekenen.

Je zou maar bij één van de drie grote kredietratingbureau 's werken. Dan sta je voor de uitdaging om iedere dag weer de invloed van de snel veranderende economische omgeving te interpreteren op het vermogen van landen om aan hun schuldverplichtingen te blijven voldoen.

En je oordeel moet je uitdrukken in een letter of een combinatie van letters al dan niet aangevuld met een plusje of een minnetje.

Een lastige taak en welhaast onmogelijk. De kritiek van overheid, banken en media zijn dan ook niet van de lucht. De aanpassing van de ratings aan de realiteit zijn nooit op tijd en eigenlijk klopt er überhaupt niets van de ratings.

Terwijl het ook veel makkelijker kan. Als de kredietwaardigheid van een land verslechterd, dan krijgt de markt daar al snel lucht van.

Een prima indicator voor de nervositeit onder beleggers is de hoogte van de CDS spread. Een verzekering die beleggers kunnen kopen tegen een mogelijk verzuim van landen om rente op hun leningen te betalen en deze uiteindelijk af te lossen.

Verschillen
Het lijkt zo makkelijk en toch zijn de markt en de ratingbureau's het vandaag de dag nog niet met elkaar eens. Een aantal ratings en CDS spreads gaan opvallend mank.

Zo heeft België een gelijk oordeel gekregen als Japan. De premie voor een verzekering tegen wanbetaling van België is desalniettemin het dubbele van Japan.

Dat suggereert van twee dingen één: of de Belgen gaan opnieuw een ratingverlaging om de oren krijgen of ze kunnen in de toekomst lagere rentelasten tegemoet zien.

Spanje en IJsland
De meningen over Spanje lopen nog verder uiteen. Het land heeft een A tot AA rating, maar de CDS spread bedraagt 385 basispunten. Veel meer dan wat je mag verwachten op basis van dit kredietoordeel.

Het geplaagde IJsland heeft een rating die iets lager ligt dan die van bijvoorbeeld Ierland. Maar de risico-opslag die ze moeten betalen is maar de helft van wat de Ieren in rekening wordt gebracht. IJsland verdient een hogere rating of zou meer moeten betalen.

Wie het weet mag het zeggen. De markt heeft altijd gelijk. Of zien de ratingbureau's het af en toe toch goed en op tijd? Voor beleggers een kwestie van afwegen.