VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dipje voor Duitse economie slechts tijdelijk

Tien kwartalen groei op rij. Maar nu is er een einde gekomen aan de uitdijende Duitse economie. Voor even.

Het was even wennen. De internationale handel van Duitsland is in december onverwacht sterk gedaald.

De Duitse export was in december 4,3 procent lager dan een maand eerder en dat was aanzienlijk meer dan de daling van 1 procent die werd verwacht.

De import daalde in december met 3,9 procent waar een plus werd verwacht. Deze en ook andere cijfers wijzen erop dat de Duitse economie in het vierde kwartaal van 2011 is gekrompen.

Einde aan reeks
Daarmee is in het afgelopen kwartaal een einde gekomen aan een zeer sterke reeks van tien kwartalen op rij met economische groei. De groei is sinds de Duitse hereniging alleen tussen 2005 en begin 2008 vergelijkbaar geweest.

Toch lijkt het niet aannemelijk dat de Duitse economie door eenzelfde diepe trog moet als na de val van Lehman in 2008.

Toen waren alle bedrijven, de banken voorop, volkomen verrast door het failliet van Lehman. De voorraden waren hoog, alles marcheerde lekker en het was alsof iemand in de economische trein op volle snelheid ineens aan de noodrem ging hangen.

Anders
Hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING denkt dat het nu anders zal zijn. De voorraden zijn laag, de ordergroei trekt voorzichtig aan. De trein rijdt veel rustiger en iedereen let goed op of er niemand aan de noodrem trekt.

Bijvoorbeeld door ineens een referendum aan te kondigen, zoals de Grieken deden. Zelfs uitspraken zoals die van Kroes over het vertrek van Griekenland uit de eurozone veroorzaakte maar weinig onrust op de markten.

Spoedig herstel
Er zouden verschillende redenen zijn voor een spoedig herstel. De bezuinigingsmaatregelen in de eurozone, vooral die bij de belangrijkste handelspartner Frankrijk, doen de Duitse economie uiteraard wel pijn.

Maar de Amerikaanse economie trekt aan en daar gaat ook een belangrijk deel van de Duitse export naar toe. Duitsland staat er beter voor dan alle andere landen in de eurozone.

Volgens ING-econoom Brzeski zullen de maatregelen, die de ECB nu neemt om de kredietverlening te stimuleren, de economie weer snel vlot trekken. Duitse banken blijven kredieten verstrekken en bij bedrijven zijn de balansen flink aangesterkt.