VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nederlandse beursfondsen in 75 dagen 75 miljard meer waard

De 75 miljard euro die afgelopen augustus aan beurswaarde verdampte is afgelopen 2,5 maand weer 'terug verdiend.' 

De markwaarde van alle bedrijven in de hoofd-, midkap- en small cap index steeg van 415 miljard naar 490 miljard euro in deze korte periode.

Zwaargewichten Shell, ING, Arcelor Mittal en Unilever zijn met een aandikking van beurswaarde van ruim 44 miljard goed voor meer dan de helft van de totale stijging. Vooral de procentuele stijging van ArcelorMittal (46 procent) en ING (50 procent) valt op.

Toch is de sterkste procentuele stijger niet van een van de mastodonten, maar van kleinduimpje AMT. Het biotech-bedrijf zag haar beurswaarde in de periode toenemen van 6 miljoen euro naar ruim 19 miljoen euro.

Aanleiding voor de opwaardering is speculatie op een licentiedeal voor AMT naar aanleiding van goede testresultaten voor een medicijn tegen de bloedziekte hemofilie B. Ook kreeg het bedrijf een verse kapitaalinjectie van private equity partijen.

Uit het dal
Verder valt op dat de grootste winsten zijn geboekt door kwetsbare en cyclische bedrijven. De cyclische bedrijven, die meedeinen op de golven van de economie, komen langzaam uit de lappenmand. Zie maar aan de stijging van de staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal, de banken ING en SNS Reaal en uitzenders USG en Randstad stegen allemaal meer dan 40 procent.

De koerswinsten laten zien dat het vertrouwen langzaamaan terugkeert bij beleggers. Kennelijk is de consensus dat de Griekse schuldproblemen zich niet verder zullen verspreiden naar andere zwakke landen.

Sommige beleggers nemen geen genoegen meer met de lage vergoeding op bijvoorbeeld een Nederlandse staatsobligatie van iets meer dan 2 procent, en weer stappen in aandelen.

Betrekkelijkheid
Toch even terug naar de "verdampte" miljarden op de beurs. In hoeverre is waarde verdampt als koersen dalen? Alleen de beleggers die hun stukken verkopen tegen de lagere koersen kijken aan tegen een permanent reëel verlies.

Bij het leeuwendeel van de beleggers, die gewoon hun stukken aanhouden, kan slechts gesproken van een boekverlies.

En dit verlies hoeft maar tijdelijk te zijn, zo blijkt uit de "miljardencreatie" van 75 miljard sinds eind november vorig jaar.

Een slimme belegger doet er verstandig aan niet altijd mee te gaan met de waan van de dag . Sterker nog, het is waarschijnlijk omgekeerd. Zodra er dikke koppen met doemberichten in de kranten verschijnen stapt een echt slimme waarde belegger in aandelen.

 Top 10 absolute stijging beursfondsen (in mrd euro´s)
Shell 20,7 
ING 9,4 
Arcelor Mittal  8,2 
Unilever 5,7 
 ASML 2,8 
Heineken  2,6 
Philips  2,5 
AkzoNobel  2,0 
Aegon  2,0
Unibail Rodamco  1,8