VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Veroordeling Fortis-bestuurders sterkt VEB in acties tegen Fortis

Twee oud-topmannen van Fortis zijn persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade die beleggers hebben geleden bij de ondergang van het concern. Dat bevestigt dat de VEB met haar twee rechtszaken tegen Fortis op de goede weg is.

Volgens de rechtbank Utrecht zijn de voormalige Fortis-topman Jean-Paul Votron en financieel directeur Gilbert Mittler aansprakelijk voor misleidende uitlatingen die zij in mei en juni van 2008 jegens beleggers hebben gedaan.

Toen stelden ze herhaaldelijk dat er geen problemen waren met de solvabiliteit, terwijl het bedrijf op 26 juni van dat jaar met een noodemissie kwam.

Hoopvol
De uitspraak sterkt de VEB in de goede afloop van haar twee procedures tegen Fortis. Daarin treedt de VEB op namens alle gedupeerde Fortis beleggers.

In de enquêteprocedure verwacht de VEB dat de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof spoedig tot wanbeleid bij Fortis zal concluderen.

In de misleidingzaak heeft de VEB naast de onderneming en alle topmannen sedert 2007 ook de begeleidende banken Merrill Lynch, BNP Paribas, ING en de Rabobank gedagvaard.

Beide procedures zijn de opmaat naar compensatie van gedupeerde beleggers.

 Nog geen deelnemer van de VEB-actie tegen Fortis?

Nu is het moment.  

Reactie Jean-Paul Votron op vonnis
Via het Vlaamse financiéle dagblad De Tijd regeert voormalig ceo Jean-Paul Votron op de veroordeling. Hij zegt nog nooit iemand bedrogen te hebben.

Eerder zei hij al er van overtuigd te zijn dat hij Fortis veilig . Votron werd in juli 2008 ontslagen nadat de overige leden van de raad van bestuur het vertrouwen in hem hadden opgezegd.

Votron heeft vooral kritiek op het onderzoek dat in opdracht van de Ondernemingskamer Amsterdam is uitgevoerd. De VEB had namens beleggers gevraagd om dit onderzoek naar de gang van zaken bij Fortis.

Volgens de voormalige topman van Fortis waren de onderzoekers (aangesteld door de Ondernemingskamer Amsterdam) niet deskundig en is hun rapport 'tendentieus.'

Votron beschuldigt de onderzoekers van tunnelvisie. Ook zouden zij alleen bestuurders van binnen de Benelux hebben gesproken uit kostenoverwegingen.

Het onderzoek
Het onderzoek naar de ondergang van Fortis  in zijn soort. In bijna 600 pagina's reconstrueren onderzoekers de gebeurtenissen in aanloop naar de val van Fortis.

Het rapport is opgesteld naar aanleiding van honderdduizenden pagina's interne memo's van Fortis en gesprekken met tientallen betrokkenen. Alle betrokken personen hadden de gelegenheid om met de onderzoekers (nogmaals) te spreken. Niemand heeft hiervan gebruik gemaakt.