VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 februari 2012

RBS Royal 8% - 3M Euribor Obligatie

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. 

Deze keer: RBS Royal 8% - 3M Euribor Obligatie

Wat is het en voor wie is het bedoeld?
De RBS Royal 8% - 3M Euribor Obligatie stamt uit 2010 en loopt nog ruim acht jaar: tot eind februari 2020.

Het product heeft een variabele coupon die jaarlijks wordt vastgesteld door de 3-maands Euribor rente af te trekken van 8 procent, waarbij de rente niet negatief kan worden als de 3-maands rente onverhoopt boven de 8 procent uitstijgt.

Een belegger doet het met dit product dus goed als korte rente zo lang mogelijk laag blijft.  

Beleggers kunnen dagelijks kopen of verkopen op Euronext Amsterdam (ISIN NL0009336783). De koers ligt nu onder de uitgifteprijs, rond 95 procent. Op het moment van uitgifte in maart 2010 stond de korte rente namelijk nog lager dan nu. 

Wat zijn de kansen, kosten en risico’s?
Het rendement dat maximaal kan worden behaald is 8 procent op jaarbasis, of eigenlijk bij de huidige koers nog wat meer.

Maar dan moet de korte rente wel naar het nulpunt gaan. RBS heeft geen geweldige credit rating, bij Standard & Poor’s werd het rapportcijfer eind vorig jaar verlaagd van A+ naar A. Daardoor betaalt RBS voor gewone obligaties met dit soort looptijden al circa 6 procent.

Gemiddeld bedroeg de 3-maands Euribor rente sinds 1999 iets meer dan 2,8 procent. Op basis van het verleden zou je dus voor deze obligatie gemiddeld een coupon van 5,2 procent mogen verwachten, minder dan de 6 procent die RBS normaal betaalt dus.

Wat moeten we hiervan denken?
Deze 8% - 3M Euribor obligatie is echter toch een leuk vehikel voor beleggers die geloven dat de rente, en dan vooral de korte, nog langdurig laag blijft.

Bovendien is het product nu met een korting ten opzichte van de uitgifteprijs te koop. Bij de huidige stand van de 3-maands rente is de coupon 6,8 procent. De kredietwaardigheid van RBS kan beter, daarom past deze note alleen in een goed over verschillende debiteuren gespreide portefeuille.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}