VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Commerzbank Factor Certificaten

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. 

Deze keer: Commerzbank Factor Certificaten

Wat is het en voor wie is het bedoeld?
Een Factor Certificaat werkt als volgt: dagelijks wordt de procentuele prestatie van de onderliggende waarde vermenigvuldigt met de factor 5.

Dus als die onderliggende waarde op een dag met 3 procent stijgt, gaat de Factor met 15 procent omhoog. Als onderliggende waarde kan de belegger momenteel kiezen uit een twintigtal Nederlandse en Belgische aandelen.

 UPDATE FACTOR CERTIFICATEN COMMERZBANK   December 2014
De beoordeling die u hier leest betreft een gestructureerd product dat Commerzbank afgelopen jaren in de markt heeft gezet.

Medio 2014 heeft de bank een aantal hefboomproducten onder de naam Factors gelanceerd waarin Commerzbank, naar eigen zeggen, een aantal van de hier besproken bezwaren heeft weg genomen.

De VEB zal deze nieuwe producten onderzoeken en op deze plek verslag doen van de bevindingen.

Er is een Long en een Shortvariant voor de Factor. De Short Factor gaat de andere kant op: daalt het aandeel met 2 procent, dan stijgt de Factor met 10 procent.

De Factors hebben een beursnotering op Euronext, waar Commerzbank de markt onderhoudt door prijzen af te geven waarop men kan kopen en verkopen.

Het verschil tussen deze bied- en laatprijs is ongeveer een half procent van de koers. Aangezien er weinig orders worden ingelegd, handelt men meestal met de bank en is die half procent een kostenpost.

Volgens de brochure rekent de bank daarnaast in het product een beheervergoeding van 0,2 procent. De rentekosten van 1 procent per jaar worden verrekend met de koersen.

Wat zijn de kansen, kosten en risico’s?
De brochure rept ook van een beschermingsmechanisme. Er is inderdaad een vorm van bescherming, maar die is wel heel beperkt. Als een onderliggende waarde met 20 procent zou dalen, komt de Factor Long op een daling van 100 procent, en dat zou het einde van de belegging betekenen. 

Om dat te voorkomen vindt er bij een koersbeweging van 19 procent een ‘reset’ plaats. De factor krijgt een waarde van 5 procent van die van de vorige dag. Op één dag kan dus niet meer dan 95 procent van de inleg worden verloren, wat een bescherming!

Voor dit product geldt niet per se dat bij een stijgend aandeel de Factor Long ook altijd zal stijgen. Wel vaak op de korte termijn, maar hoe langer men blijft zitten, hoe waarschijnlijker het wordt dat er verlies wordt geleden.

De in maart van dit jaar geïntroduceerde Factors op Shell staan nu allebei op fors verlies, terwijl het aandeel per saldo licht is gestegen. En dan hebben de Factor-beleggers ook nog een paar procent dividend gemist.  

Wat moeten we hiervan denken?
De Factor Certificaten van Commerzbank zijn hooguit geschikt voor ervaren speculanten die zeker denken te weten welke grote koersbeweging een bepaald aandeel op korte termijn gaat maken.

Dat zijn in de praktijk dus de mensen met voorkennis of de gokverslaafden. Voor de meeste beleggers hebben de Factors een te grote risicofactor.