VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Finitro Bedrijfsobligatie 7,4 tot 7,8%

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. 

Deze keer: Finitro Bedrijfsobligatie 7,4 tot 7,8%

Wat is het en voor wie is het bedoeld?
Finitro BV uit Alblasserdam is sinds begin 2010 actief met de verkoop van Finitro Forte Plus.

Dat is een voedingssupplement dat de aanmaak, opbouw en het behoud van kraakbeen zou bevorderen en daarmee zou zorgen voor soepele gewichten.

Het bedrijf richt zich op mensen met artrose (gewrichtsslijtage) en reuma (gewrichtsklachten met betrekking tot het auto-immuun systeem). De markt zou enorm zijn: er zijn alleen al in Nederland 2 miljoen mensen met reumatische aandoeningen, waarvan 1,2 miljoen met artrose. Wereldwijd hebben ongeveer 580 miljoen mensen artrose en dit zal in 2016 zijn opgelopen tot 600 miljoen.

Finitro spreekt van een markt met een omvang van 5 miljard dollar, die door de vergrijzing een sterke groei kent. Naast Finitro Forte Plus verkoop Finitro overigens ook producten die bijdragen aan een goede nachtrust of een gezonde prostaat. De voedingssupplementen worden via internet verkocht in 21 landen en het bedrijf wil daar nu maar liefst 31 landen aan toevoegen. Om deze groei te financieren geeft Finitro nu obligaties uit met een looptijd van vier jaar.

De obligaties geven een vaste rente van 1,85 procent per kwartaal (7,4 procent per jaar) als het ingelegde bedrag kleiner is dan 25.000 euro en 1,95 procent per kwartaal (7,8 procent op jaarbasis) daarboven.

Dat de rente per kwartaal wordt uitgekeerd is een voordeel: hierdoor wordt het effectieve rendement nog iets hoger. Moederbedrijf Pharmation BV is mede hoofdelijk aansprakelijk en zal elke obligatieovereenkomst mede ondertekenen, zo meldt de brochure.

Wat zijn de kansen, kosten en risico’s?
Er schuilen risico’s in het bedrijfsmodel dat Finitro hanteert. De middelen die Finitro verkoopt zijn formeel geen medicijnen, maar het bedrijf schurkt daar in haar uitingen wel tegenaan.

Op de website spreekt men bijvoorbeeld van een ‘kuur tegen hart- en vaatziekten’ bij het product Finitro Heart. Dit middel bevat het co-enzym Q10, dat als een natuurlijke antioxidant zou werken maar over de heilzame werking zijn de wetenschappers het bepaald niet eens.  Voor geneesmiddelen mag geen reclame worden gemaakt en wordt de samenstelling en de werking door onafhankelijke instituten gecontroleerd. Dat is hier niet het geval.

De werking van Finitro Forte Plus wordt nu al op verschillende internetfora van kritische consumenten, zoals bij trosradar of kassa  in twijfel getrokken.

Dat is een potentieel risico voor de onderneming. Een schandaal of langdurige negatieve aandacht in consumentenprogramma’s kan de verkoop ernstig schaden. Daarnaast zijn de producten behoorlijk duur.

Consumenten kunnen besluiten dat de vitaminepillen of pijnstillers die bij de drogist voor een fractie van de prijs verkrijgbaar zijn minstens zo goed werken.

Wat moeten we hiervan denken?
Finitro omzeilt het toezicht van de AFM door een relatief klein bedrag op te halen. Dat mag, en daardoor hoef je de buitenwereld niet veel informatie te geven.

Maar op basis van de informatie die Finitro nu geeft kan je niet van beleggers verlangen dat ze je hun geld toevertrouwen.

Bovendien lijkt een bedrag van 2 miljoen euro erg weinig om een bedrijf in maar liefst 31 landen op de kaart te gaan zetten.

Er zijn dus risico’s op allerlei gebieden omtrent deze Finitro Bedrijfsobligatie 7,4 tot 7,8%. Het rendement klinkt goed, maar afblijven is toch het enige advies dat hier op zijn plaats is.