VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Addon TV doet iets te veel aan ‘Boiler Room’ denken

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. 

Deze keer: Addon TV

Wat is het en voor wie is het bedoeld?
Via een internetnieuwsbrief van een in onze ogen toch respectabel mediabedrijf bereikte ons een aanbieding om te investeren in preferente aandelen in een Amerikaans internetbedrijf, Addon TV.

Deze in Beverly Hills gevestigde onderneming is naar eigen zeggen bezig de eerste internationale online beurs voor internet-televisiecampagnes op te zetten.

‘Investeer in een marktpotentieel van 300 miljard euro, profiteer van 15% dividend in 3 jaar’. Dat klinkt interessant. We vullen online het formulier in en de volgende dag belt ons de verkoper.

Hij is verbonden aan Gemsasia, een Zwitserse vermogensbeheerder die volgens de website van Addon TV inderdaad een agent is die de aandelen in ‘private placement’ aan de man brengt. Wat zijn de kansen, kosten en risico’s?
De verkoper spreekt van een belegging met ‘absoluut 0,0 risico’. Na even doorvragen blijkt dat 0,0 risico dat de preferente aandelen na drie jaar niet zullen worden omgezet in gewone aandelen die een notering moeten krijgen aan de beurs van Frankfurt.

Die kunnen wel in koers dalen, ja. De verkoper is vasthoudend en belt meerdere keren terug, benadrukt dat de kans bestaat dat de aandelen uitverkocht zullen raken, dus langer twijfelen is niet verstandig.

Ik kan nu 10.000 aandelen kopen voor 2,75 euro en deze zullen voor 4 tot 5 euro naar de beurs komen en vervolgens vermoedelijk snel stijgen naar 9 tot 12 euro. Het is een unieke kans.

Wat moeten we hiervan denken?
Er zijn in dit geval heel wat waarschuwingssignalen. Ten eerste uiteraard de agressieve telefonische benadering van een, in dit geval, wildvreemde klant.

Verder blijkt het bedrag dat geïnvesteerd kan worden toch onder de grens van 50.000 euro te zitten, terwijl dat op de website wel nadrukkelijk als ondergrens wordt vermeld.

Maar de mooiste is toch wel de vraag wat de VEB eigenlijk doet, aan het begin van het derde gesprek. Een Nederlandse beleggingsadviseur die de VEB niet kent heeft waarschijnlijk niet de relevante papieren.Nee, Boiler Room is een erg leuke en leerzame film. En deze aanbieding van preferente aandelen doet er net iets te veel aan denken. Afblijven dus.