VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ABN Amro memory coupon note S&P 500

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. 

Deze keer: ABN Amro memory coupon note S&P 500

Wat is het en voor wie is het bedoeld?
Een driejarige belegging die kans biedt op een relatief hoge coupon, zo kondigt ABN Amro haar nieuwste note, de Memory Coupon Note S&P 500 aan.

Dit gestructureerde product betaalt een coupon uit zolang de stand van de Amerikaanse S&P 500 index op de peildata op of boven 60 procent van de beginstand staat.

Deze beginstand zal de slotstand zijn van 16 november aanstaande. De hoogte van de coupon is voorlopig vastgesteld op 6 procent.

Ieder jaar op 16 november wordt bekeken of de index wel boven de 60 procent staat (bij een start op bijvoorbeeld 1300 punten voor de S&P 500 is dat dus 780 punten). Als de index eronder staat, wordt geen coupon uitgekeerd.

Wat zijn de kansen, kosten en risico’s?
Nu is het missen van de coupon van 6 procent misschien niet zo’n probleem. Het grootste risico van deze note is er als de eindstand (na drie jaar) ook lager is dan 60 procent van de startwaarde: dan deelt de belegger in het verlies van de S&P 500.

Er is dus een beschermingsniveau van de coupon én een beschermingsniveau van de nominale waarde. Dat maakt dit product echter geen garantieproduct. Als de beurs fors zakt, zakt het plotseling sterk mee. Er is een daling met 40 procent nodig om in de gevarenzone te komen. In de grafiek is dat goed zichtbaar: de blauwe lijn toont de eindwaarde van een belegging in de S&P500 na drie jaar, de rode lijn toont van links naar rechts een ongunstig en het meest gunstige scenario.

Voordeel van deze note is het ‘memory-effect’ waardoor beleggers de kans hebben om gemiste coupons met terugwerkende kracht alsnog te ontvangen.

Dat is een voordeel als een vroege dip weer wordt goedgemaakt. Aan de grafiek is te zien dat doordat het dividend wordt gemist, ook bij een snelle, sterke daling tot onder het beschermingsniveau de note het nóg slechter doet dan een onbeschermde belegging in de index.

 
Er zijn heel wat tussentijdse scenario’s te bedenken, maar de belegger zal het met deze memory coupon note vermoedelijk alleen beter doen dan de index als deze de komende jaren maar een beetje stijgt of niet meer dan 31 procent daalt, zo blijkt ook uit de grafiek.

Wat moeten we hiervan denken?
Beleggers moeten zich niet op het verkeerde been laten zetten door het woord beschermingsniveau bij de memory coupon notes. De bescherming is hier immers beperkt.

Het zou goed zijn als ABN Amro in latere versies betere voorwaarden kan bieden, zoals een (aanzienlijk) hogere coupon, of wat opwaarts potentieel.