VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verkoop AMT zorgt voor onzekerheid bij kleine beleggers

Na krap vijf jaar gaat biotechbedrijf AMT weer van de beurs. Kleine en grote aandeelhouders worden verschillend behandeld bij de afwikkeling.

AMT wordt overgenomen door durfinvesteerder en grootaandeelhouder Forbion. Die brengt het fonds onder in een speciaal daarvoor opgericht vehikel, uniQure.

De potentiële overname van AMT door uniQure levert veel vragen op onder beleggers. Uit het persbericht van 17 februari 2012 valt het volgende op te maken:

"Iedere AMT-aandeelhouder die op de Distribution Record Date ten minste 1.555.054 aandelen in AMT houdt en die derhalve ten minste 1.555.054 DR's zal ontvangen, heeft het recht om diens DR's in te wisselen voor een gelijk aantal gewone aandelen in uniQure.

Elke AMT aandeelhouder met minder AMT-aandelen zal een gelijk aantal DR's ontvangen maar zal niet het recht hebben deze in te wisselen voor een gelijk aantal gewone aandelen in uniQure."


Hieruit volgt dat alleen grootaandeelhouders hun aandelen kunnen omwisselen voor aandelen uniQure.

Kleine beleggers ruilen hun aandeel in voor een DR in uniQure. Vanuit uniQure zal dus geen bod in contanten volgen op aandelen AMT.

Het voorstel tot goedkeuring van de transactie wordt op 30 maart besproken tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Tot die tijd is het aandeel verhandelbaar op Euronext.

De vraag die bij veel kleine beleggers leeft is of de DR's verhandelbaar zijn. In de die AMT heeft verstuurd op 17 februari staat (vertaald):

"Als gevolg van het feit dat noch uniQure DRs noch de (klasse A of B) aandelen in uniQure zullen worden toegelaten voor handel op een gereguleerde markt of via een multilaterale handelsmogelijkheid, zal er effectief geen markt zijn voor uniQure DR houders, waarop zij hun DR's kunnen verkopen. 

Mogelijk kunt u DR's in uniQure niet (i) verkopen voor een prijs waarvoor u bereid bent de DR's te verkopen of (ii) in zijn geheel niet verkopen en bent u gedwongen de DR's voor onbepaalde tijd te houden."

Wie dus na 30 maart van zijn stukken AMT af wil moet zelf op zoek gaan naar een koper.

Mogelijkheden
De kleine aandeelhouder heeft dus 2 opties, of AMT nog verkopen voordat AMT van de beurs verdwijnt of houder zijn in een DR waarvan het in het ongewis is of deze verhandelbaar is en in welke mate dit economisch recht nog in de toekomst zal verwateren.

AMT zal twee informatieve bijeenkomsten houden op haar kantoor op 23 februari en op 20 maart 2012.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}