VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Danone slaagt waar Unilever worstelt

Bij Unilever stokte de volumegroei in het vierde kwartaal. Het Franse voedingsmiddelenbedrijf Danone wist wel meer te verkopen ondanks dalende volumes in Europa, waar meer dan de helft van de omzet vandaan komt.

Grondstofprijzen worden in de voedingsmiddelensector met hoofdletters geschreven.

Kijk bijvoorbeeld naar Unilever. De groei van de onderliggende verkopen was in het vierde kwartaal 6,6 procent bij het Brits-Nederlandse concern, maar dit kwam bijna volledig door prijsstijgingen. De volumegroei was (plus 0,1 procent).

De cijfers staan in een schril contrast met die van . Op vergelijkbare basis steeg de omzet van het Franse concern met 7,8 procent, wat kan worden opgesplitst in 2,2 procent volumegroei en 5,6 procent prijsgroei. 

De activiteiten zijn niet één op één te vergelijken, alleen al omdat Danone geen deodoranten, gels en shampoos (‘personal care’) aan de man probeert te brengen.

De Fransen verkopen yoghurt (o.a. Danoontje), baby en medische voeding (o.a. Nutricia) en water (o.a. Evian). Maar er zijn ook overeenkomsten tussen beide bedrijven. Net als bij Unilever presteren niet alle divisies even sterk en worden opkomende markten steeds belangrijker.

Tweedeling
Unilever zag haar divisies het vierde kwartaal verschillend presteren; de verkopen bij de voedseldivisies daalden, terwijl de verkopen bij de verzorgingsdivisies juist stegen.
 
Bij Danone daalde het volume bij de grootste tak – de yoghurtjesdivisie (58 procent van de omzet) – met 1,7 procent in het vierde kwartaal. Die afname zorgt voor een nipte krimp van 0,1 procent in de verkopen van onder andere Danoontjes en Danio’s in heel 2011.
 
De baby en medische voeding onderdelen en de waterdivisie zorgen juist wel voor volumegroei. De omzetten van beide voedingsonderdelen stegen met ongeveer 10 procent. De omzet uit water zelfs met bijna 16 procent. Dit komt voornamelijk door meer verkopen, maar ook door hogere prijzen aan de kassa.

Zwak Europa
Europa is voor Danone met 55 procent van de omzet veruit de belangrijkste afzetmarkt, meer dan voor Unilever en Nestlé. Toch worden de opkomende landen, net als bij Unilever, steeds belangrijker.

Vooral in Azië (+20% tot 2,9 miljard euro in 2011 versus plus 2,4 procent in Europa) boekt de groep succes door meer verkopen en hogere prijzen, vooral in de baby en medische voeding.

Ook liggen de marges hier flink hoger met 20 procent versus 14 procent in Europa. De sterke margeontwikkeling in Azië vangen de dalende Europese marges op en zorgt er voor dat de marge voor heel Danone op vergelijkbare basis met 20 basispunten toenam in 2011.
  
In Europa is er meer omzet dan in 2010, maar dit komt puur door de rekening door te schuiven naar de consument: prijsstijgingen dus en geen toenemende volumes. Het is de vraag hoe lang Danone dat nog kan doen.

In 2012 ziet topman Franck Riboud geen verbeteringen in consumentenbestedingen in West Europa. Toch denkt hij de omzet op vergelijkbare basis met 5 tot 7 procent te kunnen laten stijgen. De marge, die in 2011 verbeterde, zal naar Danones verwachting echter gelijk blijven in 2012.

Om dit te realiseren ligt de focus op het bedrijf op de snel groeiende landen als Mexico, Indonesië, China, Rusland, Brazilië en de Verenigde Staten, waar Danone in 2012 bereid is te investeren. 

Eén mogelijke investering is de babyvoedingsdivisie van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer. Danone heeft naar verluidt, net als Nestlé, een eerste bod uitgebracht op de divisie die in 2010 een omzet boekte van 2 miljard dollar.