VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verwacht verlies Grontmij nog groter door nieuwe tegenvallers

En weer slecht nieuws van Grontmij. Het ingenieursbureau waarschuwt voor de derde keer in ruim drie maanden voor een nog groter verlies. Nu zijn het vooral de activiteiten in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk die meer pijn doen dan eerder gemeld.

Deze keer regent het afboekingen bij Grontmij.

Waardeverminderingen, herstructureringskosten, versnelde afschrijvingen en eenmalige kosten (pensioenvoorziening en it-reorganisatiekosten).

Allemaal komen ze voorbij in een nieuw winstalarm van Grontmij. 60 miljoen euro in totaal.

Het verwachte nettoverlies komt daardoor op zo’n 55 miljoen euro, tegen 17 miljoen euro winst in 2010.

De belangrijkste oorzaak: het ingenieursbureau uit De Bilt schat het kasstroomgenerend vermogen van haar bezittingen voor de komende jaren flink lager in.

Die waardeverminderingen lopen via de winst- en verliesrekening en bezorgen het eigen vermogen een extra opdoffer.

De conjunctuurmalaise raakt Grontmij, dat sterk afhankelijk is van opdrachten van gemeenten, waterschappen, provincies en nationale overheden, midscheeps.

Lucratieve nieuwe opdrachten zijn er nauwelijks, al binnen gesleepte orders worden uitgesteld of opdrachtgevers willen eerder gegund werk heronderhandelen. Het binnenhalen van opdrachten tegen aanvaardbare marges is veel moeilijker geworden.


Nieuwe tegenvallers

Vooruitlopend op zijn eerste jaarcijferpresentatie op 9 maart kiest de nieuwe bestuursvoorzitter Michiel Jaski ervoor dit nieuwe onheil nu melden. Standaardrecept voor nieuwe bestuurders: afrekenen met de voorganger en zoveel mogelijk pijn in de cijfers opnemen. Vanuit een dal is het immers wat makkelijker klimmen.

Vooral in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kampt het onder een nettoschuldenberg van 220 miljoen euro zuchtende concern met nieuwe tegenvallers.

Over heel 2011 slikt Grontmij alleen al een bijzondere waardevermindering van 27 miljoen euro op haar activa in het Verenigd Koninkrijk, waarvan 23 miljoen euro op goodwill en merknamen.

Volgens Jaski omdat “zowel de opbrengsten als de winstgevendheid in het Verenigd Koninkrijk zich niet conform de verwachtingen hebben hersteld”. De resterende vier miljoen euro bestaat uit een afwaardering op zogenaamde niet-kernactiviteiten, die Grontmij overigens niet specificeert.

De resultaatsbijdrage uit Frankrijk, waar Jaski’s voorganger Sylvo Thijsen begin 2010 nog Ginger overnam, zal ongeveer zes miljoen euro lager uitvallen dan Grontmij medio december nog verwachtte.

Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita, winst voor rente, belastingen en afschrijvingen) gaat daardoor de eerder afgegeven prognose van 36 – 40 miljoen euro niet halen. Meer dan 33 miljoen euro is niet langer haalbaar. Vorig jaar was dat nog 33 miljoen euro.

Franse dissident
De tegenslag in Frankrijk is opvallend. Grontmij leeft momenteel op voet van oorlog met Jean-Luc Schnoebelen, de voormalige baas van Ginger.

Na de overname kreeg hij een zitje in het bestuur van Grontmij, maar vorige maand werd Schnoebelen op non-actief gesteld. Naar verluidt dwarsboomde de Fransman het onderzoek van KPMG naar de cijfers van de Franse dochter Ginger. Schnoebelen bezit zo’n vijf procent van de (certificaten van) aandelen van het ingenieursbureau.

Op 9 maart presenteert Grontmij de resultaten van dit KPMG-onderzoek en de wijze waarop de balans zal worden opgefleurd (emissie, activaverkoop of converteerbare obligaties). Ook komen dan de definitieve jaarcijfers naar buiten.

Tenslotte houdt Grontmij op die dag een buitengewone aandeelhoudersvergadering, waar over het voorgenomen ontslag van Schnoebelen gestemd gaat worden.

LEES MEER:

  20 januari 2012

9 januari 2012

19 december 2011

9 november 2011

8 november 2011

18 augustus 2011

13 mei 2011

10 maart 2011




Gerelateerde artikelen