VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waar beleggers op moeten letten bij mogelijke beursgang Ziggo

Private equity eigenaren van kabelbedrijf Ziggo spreken vandaag de intentie uit om naar de beurs te gaan. Wat doet het bedrijf, en waar moeten beleggers op letten?

Wat is het eigenlijk voor een bedrijf?
Ziggo is het grootste kabelbedrijf van Nederland.

Het bedrijf is door de private-equityhuizen Cinven en Warburg Pincus in de periode 2005-2007 bij elkaar gesprokkeld en bestaat uit Casema, @Home en Multikabel.

Het bedrijf biedt haar klanten, al dan niet gecombineerd, internet, televisie en telefonie aan.

In totaal werd 5,2 miljard euro voor de drie kabelaars betaald. Wat de eigenaars er nu voor willen hebben is nog onduidelijk, maar marktvorsers hinten op een bedrag van 7 tot 8 miljard euro. Dit is 9 a 10 keer het bedrijfsresultaat (ebitda).

Hoe draait het bedrijf?
Ziggo deed aardige zaken in 2011. Het bedrijf zet hard in op de verkoop van bundels internet, televisie en bellen. Vorig jaar nam het aantal klanten bij de "alles in 1 bundels" toe met 183.000.

Totaal groeide de omzet in 2011 met ruim 7 procent tot een kleine 1,5 miljard. En de marges op omzetten in kabelland zijn behoorlijk. De marge bedroeg in 2011 ruim 55 procent (ebitda).

Even terug naar de omzet, daarmee schaart Ziggo zich onder behoorlijk grote jongens. Zo is de omzet groter dan bijvoorbeeld de omzet van buizenmaker Wavin (2011: 1,3 miljard euro) dat ook door private equity naar de beurs werd gebracht. Inmiddels is deze onderneming, tegen een korting, weer van de beurs afgehaald.

De aanstaande beurs exit was tegen een veel lagere prijs dan de introductie. Had Wavin niet veel te veel schuld toen het naar de beurs ging?
Ja, en hier kijken beleggers goed naar bij Ziggo. De netto schuld van de kabelaar bedraagt 3,2 miljard euro. Ten opzichte van het bedrijfsresultaat van 834 miljoen euro is dit een flinke kluif.

Dit maakt de nettoschuld/ebitda, een ratio dat veel zegt over de financiële kracht van de onderneming, een kleine 4. Bij de meeste Nederlandse beursfondsen ligt de ratio onder de 3,5. Ziggo heeft wel gezegd de ratio gezonder te willen maken.

Niet inschrijven dus?
Dat is te kort door de bocht. Als de kasstromen van de ondernemingen namelijk hard groeien, dan kan de schuld snel afgebouwd worden. En dit lijkt in de laatste jaren wel het geval bij Ziggo. De operationele kasstroom en de omzet laten een mooie stijgende lijn zien, terwijl de nettowinst, tot vorig jaar, donkerrood kleurde.