VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pyrrhusoverwinning in Grieks schuldendrama

De Griekse schuldsanering is min of meer geslaagd, maar vrijwillig is die niet te noemen. Griekenland zal nog jarenlang als paria worden behandeld op de financiële markten. En een nieuw faillissement zingt nu alweer rond.

Het is iets om rekening mee te houden komende jaren. Iedere deadline in het dossier Griekenland zal omgeven worden door blufpoker en leiden tot onrust op de financiële markten.

Zoals deze week, toen partijen elkaar tot beweging probeerden te dwingen door doemscenario's te schetsen. Uiteindelijk volgt dan de opluchting en daarna de ontnuchtering.

Eerst de opluchting. Er hebben zich genoeg partijen aangemeld voor de herschikking van Griekse schuld. Daardoor bleef een wanordelijk faillissement van Griekenland uit.

Om de schuldherschikking ordelijk te laten verlopen, was het wel nodig een kunstgreep uit te halen om ruim 80 procent van de beleggers in Griekse schuld tot een verlies van 75 procent te dwingen. Griekenland moest de voorwaarden van uitstaande obligaties met terugwerkende kracht wijzigen.

En juist dat element zal ervoor zorgen dat het hier gaat om een gedwongen afwaardering. Gevolg: derivaten die zijn verkocht als verzekering tegen wanbetaling van Griekenland moeten gaan uitkeren.

Krimpen
Door de saneringsoperatie zal de schuldenberg van Griekenland met ongeveer 100 miljard krimpen, ongeveer 30 procent van het totaal. Bovendien krijgt het land voor 130 mrd euro aan eerder toegezegde steun van IMF en eurolanden.

Daarmee is Griekenland zeker nog niet uit de problemen. Zelfs als Griekenland alle hervormingen en bezuinigingen weet uit te voeren die het heeft beloofd dan nog kampt het land in 2020 met een staatsschuld van 120 procent in 2020.

Voor de een gezonde economie met groeiperspectief lijkt dat een houdbaar niveau, maar voor een land dat nog jarenlang een paria zal blijven op de financiële markten geldt dat niet.

Nieuwe problemen
Marktpartijen lijken in ieder geval te anticiperen op het moment dat Griekenland opnieuw zijn schulden niet kan terug te betalen.

De nieuwe Griekse staatsobligaties met lagere rente die beleggers na de schuldsanering als ruil hebben ontvangen noteren tegen theoretische koersen (een echte markt is er nog niet) die ver onder de nominale waarde liggen.

Blijkbaar hebben beleggers nog geen vertrouwen in een stabiel Griekenland binnen de euro. De saneringsactie en nieuwe miljardenhulp helpt Griekenland op zijn best de komende twee jaar door.