VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers kiezen Paul Polman (Unilever) tot topman van het jaar

Paul Polman, bestuursvoorzitter van Unilever, is door beleggers gekozen tot topman van 2011. Hij bleef onder meer Peter Voser (Shell) en Eric Meurice (ASML) voor.

Bijna vierduizend beleggers brachten afgelopen tijd hun stem uit via de website van de VEB. Unilever-topman Paul Polman kreeg de meeste stemmen, op ruime afstand gevolgd door de topmannen van Shell en ASML. 

Paul Polman is sinds 2008 bestuursvoorzitter van Unilever. Hij was destijds de eerste topman in zeer lange tijd die niet uit Unilevers eigen kweek kwam. Polman kwam van Nestlé, waar hij financieel bestuurder was en werkte daarvoor lange tijd bij Procter & Gamble.

Scheve verhoudingen
Polman valt in positieve zin op door zijn aandacht voor waardecreatie en duurzaamheid. Hij heeft zich de laatste jaren ook ingezet voor het principe `one share, one vote` bij Unilever.

Op dit moment heeft een aantal aandeelhouders van Unilever, de houders van preferente aandelen, onevenredig veel macht. Polman heeft inmiddels twee pogingen gedaan om deze prefs terug te kopen.

Polman toont zich in een eerste reactie vereerd met de uitverkiezing: "Een eer voor Unilever maar misschien ook een erkenning van onze strategie die gericht is op de lange termijn. Het doet ons deugd dat de VEB leden onze visie en aanpak waarderen."

Eerdere winnaars
Polman volgt Jan Aalberts op als VEB topman van het jaar. Aalberts was de eerste topman die de eer voor de tweede keer te beurt viel.

Eerdere winnaars zijn John Paul Broeders (Vopak), Jan van der Zouw (Eriks Groep), Hans Wijers (AkzoNobel) en Lakshmi Mittal (Arcelor Mittal).

Vereniging van Effectenbezitters