VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 februari 2012

Particuliere beleggers houden hoofd koel in tijden van beurspaniek

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Particuliere beleggers zijn niet in paniek geraakt tijdens de Eurocrisis. Toen de koersen hard daalden bleven zij aandelen kopen. Van kuddegedrag en paniekverkopen was geen sprake.

Dat blijkt uit onderzoek van beleggersvereniging VEB naar het gedrag van beleggers tijdens de beurspaniek in augustus vorig jaar.

Dat was de periode waarin de Griekse schuldencrisis escaleerde en oversloeg naar Spanje en Italië. De Dow Jones-index daalde in die periode met 4,3 procent op één dag, de grootste daling sinds de kredietcrisis.

Het onderzoek is gebaseerd op het handelsgedrag van beleggers bij BinckBank, de grootste aanbrenger van particuliere orders in Nederland.

Volgens het cliché zouden beleggers kuddedieren zijn, die altijd achter de feiten aanlopen en daardoor continu de pisang zijn.

In augustus vorig jaar was van die houding weinig te merken. In tegendeel, het lijkt alsof vooral aandelenbeleggers het adagium van beleggingsgoeroe Warren Buffett in praktijk wilden brengen: als het bloed door de straten loopt moet je kopen.

Vanaf de eerste week van augustus – week 31, de week dat de AEX voor het eerst onder de 300-puntengrens kroop – lijken beleggers hun slag te slaan.

Ze legden meer kooptransacties dan verkooptransacties in. Ongeveer twee maanden lang zijn particuliere beleggers overwegend kopers. Het percentage aankopen ligt dan tussen de 55 en 65 procent.

Beleggersvereniging VEB


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}