VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zonder extra geld is AMT binnen een maand failliet

Voor aandeelhouders van biotechbedrijf AMT is het binnenkort slikken of stikken. Als zij niet akkoord gaan met verkoop van de onderneming aan grootaandeelhouder Forbion gaat AMT binnen een maand failliet.

Dat blijkt uit het antwoord van Amsterdam Molecular Technologies (AMT) op een brief van de VEB namens beleggers.
 


De VEB vroeg AMT eind februari van drie grote investeerders om ineens miljoenen euro's in het noodlijdende bedrijf te steken.

Beleggers in AMT moeten op korte termijn hun mening geven over die transactie maar hebben om een deugdelijke afweging te maken.

AMT bestrijdt die visie in antwoord op de brief van de VEB. Over één ding is de leiding van het bedrijf meer dan duidelijk: Stemmen de aandeelhouders niet in dan zal AMT begin april haar faillissement aan moeten vragen.

De transactie tussen AMT en drie grootaandeelhouders die er toe moet leiden dat AMT van de beurs gaat roept veel vragen op.

De VEB heeft grote moeite met de ongebruikelijke structuur van de transactie en vreest dat minderheidsaandeelhouders onterecht in de knel komen door deze wisseling van de wacht.

Als de transactie wordt doorgezet krijgen drie grootaandeelhouders, Forbion, AVP en Gilde, gezamenlijk 68 procent van de aandelen in het straks niet meer beursgenoteerde bedrijf. De overige aandeelhouders worden certificaathouder zonder stemrecht en informatierechten.

Dat staat op gespannen voet met de wettelijke bepaling dat aandeelhouders die zich in gelijke omstandigheden bevinden, gelijk worden behandeld.

AMT geeft slechts zeer summier informatie over de voorgenomen transactie. Zo geeft AMT geen inzage in de manier waarop Ernst & Young de transactie als " fair" beschouwt.

Tijdsdruk
Wel geeft de onderneming enig inzicht in de afwegingen die achter de schermen zijn gemaakt. AMT zegt alle andere opties onderzocht te hebben, waaronder een openbaar bod op de aandelen.

Maar het water stond de onderneming inmiddels al zo hoog aan de lippen dat zelfs de voorbereiding van een dergelijk bod al te lang zou duren. Daarom is, onder druk van omstandigheden, gekozen voor de 6 miljoen euro investering van grootaandeelhouder Forbion.

Maar daarmee is AMT nog niet gered. Het zoekt nog naar 1 miljoen extra aan vers kapitaal. Zonder deze extra injectie gaat de beursexit en verkoop van AMT niet door.

Op 30 maart moeten beleggers tijdens een aandeelhoudersvergadering stemmen over de transactie. Beleggers verwachten nog voor die tijd meer duidelijkheid over hun rechten na een mogelijke beursexit van AMT.