VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Risico's bij beursintroductie Ziggo

Inschrijven op aandelen Ziggo of niet? Dat vragen veel beleggers zich af nu de beursintroductie van Ziggo dichterbij komt. Tijd om de VEB-checklist er bij te pakken.

Aan aandacht rond de aanstaande beursgang heeft kabelbedrijf Ziggo geen gebrek. Daar zorgt de onderneming zelf wel voor met grote advertenties in kranten en tijdschriften.

Het is allemaal bedoeld om beleggers te interesseren voor de beursintroductie van het bedrijf. Ziggo reserveert 15 procent van de emissie aandelen voor de particuliere belegger.

Het mediaoffensief lijkt te werken. Persbureau Bloomberg over de beursintroductie waaruit blijkt dat de inschrijving met liefst 977 miljoen euro is overtekend.

Vers bloed op het Damrak is altijd welkom. Maar bij veel vraag en weinig aanbod is alertheid geboden. Een analyse van het 314 pagina's tellende prospectus.

Verdiencapaciteit: 7

Een analyse van beursintroducties leert dat het belangrijkste criterium voor succes is dat de onderneming een bewezen verdiencapaciteit heeft.

Dit is bij Ziggo het geval. De omzet van het concern groeide van een kleine 1,3 miljard eind 2009 tot ongeveer 1,5 miljard euro eind 2011. En de winstgevendheid ligt hoog. Het bedrijfsresultaat bedroeg eind vorig jaar 834,6 miljoen euro (ebitda). De marge komt hiermee op dik 55 procent.

Het concern weet steeds meer geld uit klanten te persen. De gemiddelde maandomzet per klant steeg van iets meer dan 30 euro in 2009 tot ruim 37 euro vorig jaar.

Dit komt voornamelijk door het aanbieden van triple play pakketten: internet, tv en (vast) bellen. Door de drie diensten aan te bieden, die overigens via dezelfde kabel binnenkomen, kan Ziggo de omzet laten toenemen.

De hamvraag voor beleggers is hoeveel ruimte hier nog voor is. Nu heeft Ziggo naar eigen zeggen kabels in de grond liggen die superieur zijn aan die van concurrent KPN.

Maar KPN investeert ook in glasvezel om de dienstverlening te verbeteren. Bovendien lijkt het een kwestie van tijd voordat Ziggo, net als andere kabelaars, haar netwerk moet openstellen voor andere partijen, waaronder KPN.

Daarbij komt nog gevaar uit een andere hoek. Zo zou het succes van een tv van Apple of Google (tv kijken via internet), er voor kunnen zorgen dat een belangrijke pijler, de inkomsten uit tv, kunnen wegvallen.

Balans: 3

Hoge schulden maken een onderneming kwetsbaar. Dit is een pijnpunt voor Ziggo.

De eigenaren van het concern zijn private equity maatschappijen Cinven en Warburg Pincus. Private equity werkt het liefst met veel leningen (vreemd vermogen) omdat dit goedkoper is dan aandelenkapitaal. Rente is bovendien fiscaal aftrekbaar zodat minder belasting betaald hoeft te worden.

Door optimaal van de schuldhefboom te profiteren heeft Ziggo zich flink in de schulden gestoken. De netto schuld ten opzichte van het bedrijfsresultaat ligt nu net onder de vier.

Als de emissieopbrengst van ongeveer 650 miljoen euro volledig voor het aflossen van schulden zou worden gebruikt, had de schuldratio op ruim drie uitgekomen. Dit is nog altijd aan de hoge kant, aangezien de meeste bedrijven met banken hebben afgesproken dat de ratio lager moet liggen dan 3-3,5. Maar de emissie opbrengst wordt niet gebruikt om schuld af te lossen. Deze verdwijnt rechtstreeks in de zakken van de beide investeringsmaatschappijen.  

Ook de solvabiliteit - het eigen vermogen gedeeld door het balanstotaal - is met 15 procent betrekkelijk laag.

Hoge schulden hoeven geen ramp te zijn, zolang de kasstromen maar ruimschoots de rentebetalingen dekken. Maar als de kasstromen gaan tegenvallen is Ziggo kwetsbaar. Daar komt bij dat bij een hoge schuld rentestijgingen en herfinancieringen van leningen risicovoller worden.

Waardering: 5

Het uiteindelijke rendement voor een belegger is voor het grootste deel afhankelijk van de instapprijs. Hoe zit dat bij de kabelaar? Topman Dijkhuizen laat graag weten dat hij beleggers een korting op de stukken geeft. Hij vergelijkt zijn bedrijf met collega Kabel Deutschland.

De ondernemingswaarde (beurswaarde plus netto schuld) van het Duitse bedrijf is bijna tien keer het bedrijfsresultaat. Als Ziggo tegen 18,50 euro (maximumprijs) per aandeel naar de beurs gaat, betekent dit een multiple van 8,2. Kortom een korting van een kleine 20 procent.
KPN, ZIGGO EN KABEL DEUTSCHLAND VERGELEKEN 
Bedrijf Ziggo Kabel
Deutschland