VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

19 maart 2012

Particuliere beleggers de dupe bij expiratie opties

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beurzen, clearing-organisaties en brokers creëren een ongelijk speelveld bij uitoefening van opties. Professionele beleggers kunnen opties ook uitoefenen buiten beurstijden. Particuliere beleggers blijken de dupe.

De VEB heeft namens beleggers aan betrokken partijen gevraagd om een gelijk speelveld te creëren voor alle beleggers en particulieren beter in te lichten.

Eerst wat achtergronden. Opties hebben een beperkte levensloop; op een gegeven moment expireren zij.

Tot het moment van hun expiratie kunnen opties worden uitgeoefend. Het recht om aandelen te kopen of verkopen kan dan worden verzilverd.

De expiratie vindt niet plaats op de derde vrijdag van de maand, zoals vaak gedacht, maar op de daarop volgende zaterdag. Dat is dus op een moment ná sluiting van de beurs.

Doorgaans vormt het geen probleem dat het moment van sluiting van de beurs niet overeenkomt met het expiratiemoment van aandelenopties.

Dit is anders wanneer op die derde vrijdag van de maand nabeurs nieuwe informatie beschikbaar wordt gesteld. Informatie die betrekking heeft op de onderliggende onderneming.

TNT Express
Dit was het geval bij TNT Express. Op vrijdag 17 februari 2012 - de derde vrijdag van die maand - maakte TNT Express nabeurs bekend een bod te hebben ontvangen van UPS.

Het bod kwam neer op EUR 9,00 per aandeel. De slotkoers die dag bedroeg die dag evenwel EUR 6,34. Een flink verschil dus.

In tegenstelling tot particuliere beleggers hebben professionele beleggers de mogelijkheid opties uit te oefenen ná sluiting van de beurs. Sommige professionele beleggers zagen dan ook hun kans schoon: zij oefenden opties TNT Express uit.

Daardoor zijn particuliere beleggers op zaterdag 18 februari 2012 aan de verplichting gehouden om de onderliggende aandelen TNT Express te kopen of verkopen (assignments).

Particuliere beleggers werden verrast (en gedupeerd) door deze assignments. Zij kunnen opties niet buiten openingstijden van de beurs uitoefenen. Brokers bieden particuliere beleggers deze mogelijkheid tegenwoordig niet meer aan. Er is aldus sprake van een ongelijk speelveld.

Aandelenopties worden uitgegeven door de optiebeurs Euronext Liffe. Deze opties worden afgewikkeld via clearing-organisatie LCH.Clearnet. Particuliere beleggers kunnen alleen via brokers handelen in opties.

De Beleggersvereniging VEB vraagt de betrokken partijen een level playing field te creëren, of in ieder geval particuliere beleggers beter voor te lichten.

Update
Alex heeft inmiddels gereageerd op de brief van beleggers. De vermogensbeheerder laat weten 'alles in het werk te zullen stellen' om de deadline voor het uitoefenen van opties voor beleggers te verschuiven naar een later tijdstip.

Brief aan alle banken en brokers
De VEB heeft niet alleen Alex maar alle brokers en banken aangeschreven met het verzoek een gelijk speelveld te creëren voor alle beleggers en hen beter in te lichten over de gevolgde werkwijze en de consequenties daarvan.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}