VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

24 maart 2012

Big Mac zelf stapt op

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het is een van de belangrijkste momenten voor aandelenbeleggers: de wisseling van de wacht. Bij het opstappen van een topman is het altijd goed opletten geblazen.

Goed presterende bedrijven en een stabiel managementteam gaan hand in hand, terwijl het bij de beurskneuzen vaak een komen en gaan is van CEO's, CFO's en andere sleutelfiguren.

Vaak onverwacht en zonder duidelijke redenen.

Beleggers in het Amerikaanse fastfoodbedrijf McDonalds's schrokken dan ook behoorlijk toen onverwacht bekend werd dat bestuursvoorzitter Jim Skinner per 1 juli opstapt en zelfs niet terugkeert in een andere functie.

Dat is opvallend, want met een dienstverband van 41 jaar zou de man toch wel in aanmerking kunnen komen voor de baantje in een toezichthoudend gremium bij de snackgigant.

Skinner was topman sinds 2004 en verdient veel krediet voor de omslag die het bedrijf sinds dat jaar doormaakte en de uitstekende rendementen die aandeelhouders sinds die tijd konden genieten (zie grafiek).

Eenvoudig
Skinner had een eenvoudige strategie: internationaal uitbreiden, sterk inzetten op het merk en consumenten een goedkoper en gezonder menu aanbieden dan de concurrentie.

Het heeft McDonald's een sterke marktleider gemaakt: op de belangrijkste markt, de VS, heeft het bedrijf drie keer zoveel restaurants als de nummer twee Wendy's. De omzet bij de ‘big M' is zelfs vier keer zo hoog.

Wat nu? Skinner heeft groei gebracht, waardoor het aandeel ook vergeleken met het verleden duur is geworden ten opzichte van de cashflow en de boekwaarde.

En er waren al tekenen dat de groeimotor begon te haperen. Skinner kreeg vorig jaar een salarisverlaging omdat enkele doelen niet waren gehaald. De ingrediënten voor de fastfoodmaaltijden werden duurder, de loonkosten stegen en de succesformule gaat nu al wel heel lang mee.

Eén per dag
McDonald's boekt een relatief groot deel van de omzet in het kwakkelende Europa en voor groei zoekt het de laatste jaren zijn heil in China. Recente berichten dat de economische groei in China vertraagt doen McDonald's geen goed. Het bedrijf wilde daar het komende jaar één vestiging per dag openen.

Er zijn nieuwe concurrenten bijgekomen, zoals de koffiewinkels van Starbucks, waar ook een al dan niet gezond hapje te snacken valt 

In Nederland krijgen beleggers in Douwe Egberts straks de mogelijkheid in een bedrijf te beleggen dat het succes van Starbucks ook heeft gezien en daar achteraan wil. Tegen de juiste waardering zou dat wel eens een gezondere belegging kunnen zijn.

 Acht jaar McDonalds op de beurs
 
-Het aandeel McDonalds heeft het de afgelopen jaren fantastisch gedaan.
-Technische analisten zouden in het patroon van de laatste weken ‘topvorming’ kunnen herkennen.
-Dat zou op een trendbreuk kunnen duiden.
 


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}