VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

24 maart 2012

Problemen Selexyz nieuwe wake up call voor vastgoedbeleggers

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De surseance van boekhandelsketen Selexyz is niet alleen een drama in boekenland. Het is ook een waarschuwing voor beleggers in winkelvastgoed.

Uitgerekend in de Boekenweek werd bekend dat Selexyz, één van de grootste boekhandelsketens van Nederland, uitstel van betaling heeft aangevraagd.

En dat een paar weken nadat concurrent Bol.com voor 350 miljoen euro werd gekocht door Ahold.

De Zaanse grootgrutter betaalde daarmee nog net niet één keer de omzet (in 2011 355 miljoen euro) van de internetwinkel.

Het wegvallen van deze belangrijke concurrent zal de online-tak van Ahold niet slecht uitkomen. Selexyz verkocht ook via internet, maar heeft toch te lang de prioriteit bij de winkelpanden gehouden, zo lijkt het.

Bakstenen
Wat is het grote verschil tussen Bol.com en Selexyz? Dat is dus niet zo moeilijk: de bakstenen. De fraaie winkels in de mooiste winkelstraten van Nederland zijn natuurlijk prima showrooms, maar kosten zoveel dat ze in een krimpende markt als molenstenen om je nek hangen.

Het bedrijf kampte met een flinke schuldenlast en had het hoofdkantoor in Houten al te huur gezet.

Wie zijn nog meer betrokken bij dit debacle? Weinig beursgenoteerde bedrijven: de belangrijkste schuldeisers zijn het Centraal Boekhuis en ABN Amro.

Aandeelhouders van Selexyz zijn enkele directieleden en de onafhankelijke uitgeversgroep Audax, die een belang van 30 procent heeft. Wolters Kluwer was er op tijd uit.

De uitgever verkocht in 2010 haar belang van 25,9 procent in Boekhandels Groep Nederland, zoals het bedrijf formeel heet en maakte daarop een boekwinst van 4 miljoen euro.

Winkelvastgoed
Wie wat meer afstand neemt ziet hier weer een reden om voorzichtig te blijven met Nederlands winkelvastgoed. Nu zijn de boekhandels in het nieuws. Volgens marktkenners zullen er van de huidige 1600 boekwinkels in 2015 waarschijnlijk nog maar 1000 over zijn.

Dit soort krimp zal er in meer branches te zien zijn. Het Nederlandse winkelen verplaatst zich in hoog tempo naar het internet. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat van de top 25 online retailers in Nederland nu meer dan de helft uit pure webwinkels bestaat.

Op de lijnbaan in Rotterdam, waar Selexyz Donner gevestigd is, kan je in de avonduren een kanon afschieten. Het is belangrijk dat er een andere bestemming komt voor het vrijkomende vastgoed, anders kan het kanon binnenkort ook overdag worden afgeschoten.

Om van de prijsdalingen die de winkelvastgoedfondsen dan voor hun kiezen krijgen nog maar te zwijgen.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}