VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voorzichtig Sligro blijft speuren naar overnamekandidaten

Genoeg reuring in de supermarktwereld, maar rond Sligro blijft het opmerkelijk stil. Het Veghelse concern blijft loeren op overnames, maar niet tegen elke prijs.

‘Jumbo heeft met de overname van C1000 ons echt niet de kaas van het brood gegeten.'

Dat zei bestuursvoorzitter Koen Slippens tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Sligro kreeg ook een informatiemap van de verkopende investeringmaatschappij CVC, maar moest in een mum van tijd beslissen.

‘En zonder boekenonderzoek gaan we niet kopen', aldus Slippens en zijn financiële man Huub van Rozendaal.

Loeren
‘Wij zijn klaar voor acquisities, maar niet tegen elke prijs'. Hij blijft dus loeren op overnamekandidaten, maar Slippens predikt bovenal voorzichtigheid vanuit het Veghelse hoofdkantoor.

Daar valt veel voor te zeggen, maar het supermarktlandschap is de laatste jaren flink opgeschud door manoeuvres van de concurrenten.

Jumbo kocht begin 2010 het met ruim 300 winkel ruim twee keer zo grote Super de Boer en kreeg onlangs met C1000 nog meer massa.

Marktleider Ahold ontketende een nieuwe prijzenslag en richt zich na de inlijving van onlinewinkel bol.com meer en meer op non-food artikelen.

En de Plus-keten, in termen van marktaandeel de vierde supermarkt van Nederland, krijgt meer smoel door een flink mediaoffensief.

Dit vraagt bijna om een snelle reactie van Sligro. Op eigen kracht groeien blijft volgens Slippens het belangrijkste, al zal dat volgens hem door een tanend consumentenvertrouwen, fellere concurrentie en hogere grondstof- en loonkosten lastig genoeg zijn.

Niet gewonnen
Sligro dreigt te midden van dit geweld met haar supermarkten onder te sneeuwen. Slippens blijft desondanks geloven in zijn supermarkten.

‘Van een verkoop van onze supermarkten is geen sprake', zo zei Slippens, die zich niet gewonnen geeft. ‘2011 was teleurstellend, maar de gefragmenteerde markt biedt kansen. Wij gaan ervoor', aldus Slippens.

Volgens de man die inmiddels drieënhalf jaar aan het roer staat van het aan de Amsterdamse smallcapindex genoteerde bedrijf, bestaat er voldoende kruisbestuiving tussen de supermarkt- en de groothandelsactiviteiten van het concern. ‘Ook zien wij onze aanwezigheid op de retailmarkt als een vorm van risicospreiding'.

Dat mag misschien zo zijn, maar de resultaten over 2011 ondersteunen dat commentaar niet. Het bedrijfsresultaat (ebit, de winst voor rente en belastingen) slonk met bijna 50 procent (zes miljoen euro) tot een bedroevende zeven miljoen euro. Dit betekent dat Sligro in de tweede jaarhelft slecht negen euro ton winst kon peuren uit de supermarkten.

Geen kritische massa
Slippens beheert 131 winkels (EMTÉ en Golff) en dat is vergeleken met zijn concurrenten weinig. Nauwelijks kritische massa dus, al boekten de winkels vorig jaar wel een autonome omzetgroei van zo'n zes procent.

Maar waar consumenten aan de kassa's voor zo'n tien procent meer afrekenden (811 miljoen euro), had Sligro fors hogere kosten aan die omzet.

Desondanks ziet Slippens wel perspectief in dit segment, en dan vooral bij de voormalige Sanders supermarkten die medio 2010 werden geannexeerd.

Daar zakten na de ombouw naar de EMTÉ formule de verkopen weg. De opbrengst per vierkante meter vloeroppervlak, een cruciaal cijfer voor een supermarkt, moet bij EMTÉ omhoog. De huidige 135 euro steekt schril af bij de 170 euro die de concurrentie realiseert.

Twee gezichten
Terwijl de supermarkten kwakkelden, draaiden de groothandelsactiviteiten (Sligro en Inversco Van Hoeckel) juist wel lekker.

Van het totale bedrijfsresultaat (ebit) van 104 miljoen euro kwam 97 miljoen euro van de groothandel. Als marktleider verslaat Sligro hier de markt. Een marge van 6,1 procent op een omzet van 1,6 miljard is flink meer dan het marktgemiddelde van zo'n drie procent.

Ook het marktaandeel steeg met 0,5 procent. En ook hier liggen volgens Slippens acquisitiekansen nu enkele concurrenten met hun rug op de grond liggen.

MEER:

26 januari 2012

4 januari 2012

20 oktober 2011

21 juli 2011

8 juli 2011

 1 april 2011

 27 januari 2011

5 januari 2011