VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Donkere wolken uit Spanje

ECB-president Mario Draghi, ziet tekenen van lichte stabilisatie in de Eurozone. Geen vuiltje aan de lucht, zo lijkt het. Maar de Europese kust is nog geenszins veilig. Vooral uit Spanje komen donkere wolken over drijven.

De Italiaanse premier Mario Monti, opvolger van Silvio Berlusconi, maakt zich zorgen. Niet zozeer over de toestand in zijn eigen land - hoewel daar genoeg reden voor is - maar over Spanje.

De Spaanse regering verloor zondag in Andalusië de verkiezingen. Vrijdag presenteert het kabinet een bezuinigingspakket van zo'n 30 miljard euro.

De vraag is of daar draagvlak voor is in de Spaanse samenleving, die kampt met 22 procent werkloosheid, bijna 50 procent jeugdwerkloosheid en een eenzijdige economie die sterk afhankelijk is van de ingestorte huizenmarkt, de bouw en het toerisme.

En dan is de vraag wat de gevolgen zijn van deze bezuinigingen voor de Spaanse economie. Nu al voorzien economen een recessie dan wel een depressie in Spanje, die versterkt wordt door de bezuinigingen. In dat geval komt de staatskas niet op orde.

Snijden, snijden
In alle zuidelijke Europese landen voeren overheden drastische bezuinigingen uit of maken plannen voor welhaast draconische bezuinigingen. Maar op de financiële markten bestaat twijfel of dat voldoende is.

Zo liep de rente op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties vorige week weer op tot boven de 5,5 procent. Uit Portugal komen verontrustende economische en begrotingstechnische signalen.

En voor Griekenland is de hoop op een duurzame oplossing eigenlijk verdwenen. De financiële markten hebben dat land al min of meer afgeschreven, dus een eventueel faillissement zal wellicht geen schokgolf meer veroorzaken. Dat ligt voor Spanje (en Italië) natuurlijk anders.

Stijgingen
Ondertussen hebben de meeste Europese aandelenbeurzen dit jaar al substantiële stijgingen te pakken, zo is de Duitse DAX-index al met 20% gestegen. De Nederlandse AEX-index blijft achter met een stijging van 5,7%.

De aandelenmarkten worden gedreven door de enorme liquiditeit, de massieve hoeveelheid geld die de ECB de de Amerikaanse centrale bank in de markt pompen. De markten worden ook gedreven door de lage rente en door het gebrek aan rendabele en veilige alternatieven voor aandelen.

Maar als het echt gaat stormen in Spanje en/of Italië, dan zal het geld weer richting veilige havens stromen, zoals de Nederlandse en Duits staatsobligaties, ook al zijn de rendementen uiterst laag, en soms zelfs negatief.