VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 maart 2012

Bernanke twijfelt over herstel Amerikaanse arbeidsmarkt

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Fed-baas Ben Bernanke is er niet gerust op dat de banenmotor blijft draaien. Beleggers reageerden positief omdat dit betekent dat de Fed de rente nog lang laag zal houden en QE3 nog altijd niet uit zicht is.

Hoewel Bernanke zich recent beduidend positiever uitliet over de kracht van de Amerikaanse economie, toont hij zich nu toch weer duidelijk een stuk voorzichtiger over de robuustheid van de opleving.

Wel heeft de Fed het herstel op de arbeidsmarkt aldoor genuanceerd en op de risico's gewezen, maar toch duidelijk minder uitvoerig en nadrukkelijk.

Tijdelijke opleving
Volgens Bernanke zou de snelle daling van de werkloosheid van 9,1 naar 8,3 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking in een half jaar tijd heel goed een correctie kunnen zijn op de massale ontslaggolf in 2008 en 2009.
Voor verder herstel van de werkgelegenheid zal de Amerikaanse economie meer vaart moeten krijgen. Productie en consumentenbestedingen moeten dan naar een hoger plan, zo redeneert de Fed.

Dat rechtvaardigt volgens het Amerikaanse centrale bankstelsel een voortzetting van het huidige accomoderende beleid.

Cyclisch
Met de bevestiging van eerder geformuleerd beleid neemt Fed-voorzitter Bernanke wat onzekerheid weg bij beleggers. De vrees onstond dat de Fed door de betere macro-cijfers genoodzaakt zou kunnen zijn om een eerdere belofte te breken: de rente tot minimaal ver in 2014 op het huidige 0-0,25 procent niveau handhaven.

Zo'n vaart lijkt het niet vooralsnog niet te lopen. Beleggers houden zelfs nog de mogelijkheid in gedachten van een derde ronde van kwantitatieve verruiming.

Zeker als de werkloosheid alsnog meer structurele vormen gaat aannemen zou dat er wel eens van kunnen komen. Redenen waarom de aandelenmarkten de weg omhoog insloegen.

Inflatie
Door de rente zo laag te houden, neemt de Fed de huidige stijging van de inflatie voor lief. De inflatie loopt vooral op door de alsmaar duurdere olie. De Fed ziet dit als een tijdelijk effect, dat er naar verloop van tijd vanzelf uitloopt.

De kerninflatie, de geldontwaarding geschoond voor energie- en voedselprijzen daalde de afgelopen maand. Het is wel de vraag hoe lang dat zo blijft. Een oplopende kerninflatie kan Bernanke alsnog in de problemen brengen.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}