VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB wint in kort geding van vermogensbeheerder Matrix

De kortgeding rechter te Den Haag heeft alle vorderingen van vermogensbeheerder Matrix Asset Management uit Delft tegen de VEB afgewezen.

Matrix had de VEB gedagvaard vanwege het in haar ogen onrechtmatig publiceren van berichten over een kort geding tussen de Consumentenbond en .

De VEB .

De VEB was bij dat kort geding aanwezig en achtte de zaak nieuwswaardig genoeg voor publicatie op haar website.

Tijdens de zitting nam de rechter Koppen, na de eerste pleidooien even de tijd om aan de eisende partij duidelijk te maken waar het hier om ging: "Openbaarheid van rechtspraak staat nota bene in de Grondwet. Daar kan ik toch niet helemaal omheen," aldus de rechter.

En daar voegde hij nog aan toe: “Wij zijn hier niet van de censuur”. Na een korte onderbreking besloot Matrix ondanks deze opmerkingen  door te zetten, waarna de afwijzing volgde.

Dat een klacht tegen Matrix Asset Management een illustratie vormde bij het betreffende artikel in de Geldgids van de Consumentenbond verbaasde de VEB niet.

In beeld
Matrix Asset Management is bij de VEB al langer in beeld als een vermogensbeheerder die hoge tarieven hanteert.

Daarnaast ontving de VEB verschillende klachten over teleurstellende prestaties, en is het bij de VEB bekend dat ook andere belangenbehartigers klachten ontvingen over Matrix.

De vermogensbeheerder uit Delft rekent een hoge beheersvergoeding: 0,45 procent per kwartaal, plus 18 procent van de eventueel behaalde winst. Daar komen dan de transactiekosten nog bij. Omdat Matrix een retourprovisie ontvangt over de transactiekosten heeft zij er baat bij veel te handelen.

Zo kost een order voor een future bij Matrix 8 euro. Matrix voert de future-orders uit bij Binck, waar voor deze order normaal gesproken een tarief geldt van maximaal 4 euro. Het verschil is voor een belangrijk deel, zo niet volledig, voor Matrix.

Het rekenen van dit soort vergoedingen is niet verboden, maar klanten moeten zich realiseren dat op deze manier de resultaten wel erg goed moeten zijn (en blijven) om de hoge kosten terug te verdienen. De klachten die de VEB en andere belangenbehartigers over Matrix ontvingen bevestigen dat.

Bovendien is het in dit systeem voor de beheerder interessant zo veel mogelijk orders uit te voeren, wat het gevaar oplevert dat de klant misschien wel centraal komt te staan, maar dan wel als melkkoe.

De VEB zal Matrix kritisch en op de voet blijven volgen.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net