VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 april 2012

Overnamemachine Nederlandse beursfondsen komt op toeren

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Terwijl de mondiale overnamemarkt nog altijd in een dip zit kopen Nederlandse beursfondsen er lustig op los. Bij gebrek aan groeikansen op eigen kracht wordt omzet gekocht.

Het tweede kwartaal is nog maar net begonnen en de eerste drie overnames door Nederlandse beursbedrijven zijn al weer aangekondigd.

Dit keer zijn het Nutreco, USG People en Accell die op het overnamepad zijn.

Nutreco
Nutreco koopt een Braziliaans speciaalvoeder bedrijf voor koeien. Het bedrijf luistert naar de naam Bellman en is met een jaaromzet van €37 miljoen euro een grote speler op de Braziliaanse markt voor mineralen voor diervoer.

Deze overname past precies in Nutreco's groeistrategie, waarbij het concern streeft naar groei en rendementsverbetering via innovatieve voeroplossingen in groeiregio's. Ter invulling hiervan heeft Nutreco zijn verlanglijstje al langer paraat.

Het gaat wel om een zeer kleine overname voor Nutreco, dat zelf over 2011 4,7 miljard euro omzette, waarvan 1,15 miljard euro met premix en speciaalvoer 1,15 miljard euro.

Accell
In een summier persbericht laat de Friese fietsenfabrikant Accell weten exclusieve overnamegesprekken met het bekende fietsmerk Raleigh te voeren.

Raleigh heeft productie- en distributievestigingen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

In tegenstelling tot bij Nutreco zou het voor Accell wel om een enorm grote acquisitie gaan. Raleigh genereerde over 2011 een omzet van circa 195 miljoen euro, tegen 628, 5 miljoen euro voor Accell. Bijna een derde erbij dus.

Uit geografisch oogpunt een logische zet, omdat Accell graag verder wil expanderen aan de overkant van de plas. De omzet in eigen land staat onder druk, waardoor verdere internationalisatie gewenst is.

Dat geldt des te meer nu de Friezen naast het Duitse Derby hebben gegrepen en er op de Nederlandse en Duitse markt met de combinatie Gazelle-Derby er een geduchte concurrent hebben bij gekregen.

Dit jaar kocht Accell al de Amerikaanse marktleider in elektrische fietsen.
Raleigh, uiteraard bekent van de wielerploeg van Peter Post, is sinds 2001 in handen van het eigen management, dat het bedrijf destijds overnam van datzelfde Derby.

Accell beschikt over een sterke balans, maar bij een dergelijk grote vis zal mogelijk een aandelenemissie uitkomst moeten bieden. Voor Accell een nieuwe kans op de Amerikaanse markt nadat het in 2003 afzag van de overname van het merk Cannondale.

Accell topman René Takens zegt nog nooit eerder naar Raleigh gekeken te hebben. Volgens hem wil het management er van af vanwege de bereikte leeftijd.

USG People
Uitzender USG is wel al rond met de overname van de Nederlandse branchegenoot Control, een bedrijf dat hooggekwalificeerde professionals plats in de vakgebieden accounting, financieel management en controlling.

Deze overname past in USG's strategie het aanbod binnen USG Professionals substantieel uit te breiden. Control genereerde vorig jaar een omzet van 15 miljoen euro met ‘sterke' operationele marges.

Ook een zeer kleine overname afgezet tegen de omzet van USG van 3,2 miljard euro, maar wel direct een invulling van de nieuwe strategie.

Grote lijnen
De overnames van Accell en USG hebben als duidelijke achtergrond dat autonome expansie op eigen bodem lastig te realiseren is.

Om toch de winstgevendheid te verhogen bieden overnames in groeiregio's of activiteiten met een hogere marge uitkomst.

Die trend is al langer zichtbaar en het einde lijkt niet in zicht. Bedrijven zitten over het algemeen goed bij kas om bij gebrekkige autonome groeikansen omzet en winstgroei bij te kopen


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}