VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 april 2012

Communicatiebeleid Fed laat nog sterk te wensen over

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De negatieve koersreactie op de deze week vrijgegeven notulen van de laatste Fed vergadering spreekt boekdelen. De Fed slaagt er niet in de verwachtingen van de markt te sturen.

‘Meer openheid over de eigen doelstellingen zou een bijdrage kunnen leveren aan het herstel van de Amerikaanse economie', aldus de Fed .

Deze week had die ‘transparantie' een averechts effect op de financiële markten. Beleggers voelen zich op het verkeerde been gezet.

QE3 ver weg
Uit de deze week vrijgekomen notulen van de laatste Fed vergadering bleek dat er maar weinig animo onder de leden was voor een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming.

De Amerikaanse economie draait daarvoor simpelweg niet slecht genoeg. QE3 is alleen gerechtvaardigd als de economie momentum verliest, een verzwakking van de arbeidsmarkt dus en inflatie onder de doelstelling van 2 procent daalt. Beide aspecten zijn voorlopig niet aan de orde.

Verwachtingen geschapen
Dat de aandelenbeurs toch onderuit ging en de Amerikaanse lange rente flink opliep is dan ook lastig te verklaren, maar heeft veel van doen met verwachtingen die niet uitkomen.

QE3 is door de Fed aldoor achter de hand gehouden en beleggers hebben hier hun zinnen blijkbaar op gezet. Vooral de gedachte dat de Fed meer hypotheekleningen zou opkopen en daarmee consumptie en huizenmarkt zou stimuleren prikkelden de fantasie.

Nu de arbeidsmarkt en productiecapaciteit krapper worden en de inflatie oploopt door de dure olie neemt de kans toe dat de Fed terug moet komen op de belofte de rente tot diep in 2014 dicht bij nul te houden.

De extreem lage rente van 0-0,25 procent die de Fed hanteert zal ongetwijfeld een stimulans zijn voor de aandelenmarkt.

Bernanke heeft er de laatste tijd alles aan gedaan om het geloof van de markt in deze lage rente in leven te houden, maar dit lijkt het nu te ontglippen.

Een negatieve koersreactie op de aandelenmarkt en een lange rente die ineens stijgt van 2,16 procent naar 2,30 procent kan toch niet de bedoeling van Bernanke en de zijnen zijn.

De Fed wil juist graag vertrouwen scheppen, waardoor marktpartijen weten waar ze aan toe zijn en daardoor meer durven te investeren en te consumeren.

Verrast
Uit de notulen blijkt wel dat de Fed verrast is door het snelle herstel op de arbeidsmarkt. De alsmaar stijgende olieprijs zal wellicht ook verbazing wekken.

Dat alles neemt niet weg dat de centrale bankiers op hun hoede blijven op een eventuele economische terugval, maar QE3 lijkt voorlopig uit zicht.

Een ding is in ieder geval wel duidelijk. De extra transparantie waar de Fed naar streeft levert vooralsnog niet het gewenste effect op.

Blijkbaar is het moeilijk de verwachtingen van de markt in een bepaalde richting te duwen.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}