VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Lage verwachtingen voor kwartaalcijfers

De aandelenmarkten kunnen terug kijken op één van de beste jaaropeningen in meer dan een decennium. Bedrijfscijfers zullen de hogere koersen nu moeten rechtvaardigen. Analisten zijn sceptisch over het afgelopen kwartaal.

Analisten voorzien dat bedrijven uit de Amerikaanse S&P 500 index een mager kwartaal achter de rug hebben. De consensus ligt op een fractionele winstdaling van 0,1 procent.

Daarmee wordt een opwaartse reeks van negen kwartalen afgebroken. Vooral grondstof gerelateerde bedrijven hebben het naar verwachting moeilijk.

Er is een aantal redenen te geven voor de voorziene magere winstontwikkeling.

Ten eerste zit het bedrijfsleven al weer een jaar of drie stevig in herstel met dubbelcijferige groeicijfers, wat impliceert dat de vergelijkingsbasis ook steeds sterker is geworden

Verder is de economische omgeving behoorlijk zwaar. Vooral de dure olie zorgt voor de vertraging in de winstgroei van bedrijven.

Waar voor vrijwel alle tien verschillende sectoren binnen de S&P 500 omzetgroei wordt voorzien, leidt de hogere energierekening per saldo toch tot een lagere winst.

Hogere omzet, lagere winst
Volgens onderzoeksbureau FactSet staat het aantal bedrijven uit de S&P 500 dat naar verwachting een hogere omzet zal behalen, maar tevens een lagere winst op 104. Dat is het hoogste cijfer sinds het derde kwartaal van 2009.

Verder heeft de magere ontwikkeling van de wereldeconomie een negatieve impact op de winstontwikkeling van Amerikaanse bedrijven.

Het gaat dan vooral over de groeivertraging in China en de omvangrijke bezuinigingen in Europa die hun tol beginnen te eisen.

De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett Packard, die vanwege een gebroken boekjaar onlangs cijfers publiceerde over de maanden november tot en met januari, liet weten dat de omzet afkomstig uit de bekende BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China) met 13 procent was gedaald.

Wat brengt de toekomst?
Kwartaalcijfers op zich zeggen niet zo veel. Het zijn vooral de vooruitzichten die de bedrijven schetsen die de beurskoersen een bepaalde richting in zullen duwen.

Beleggers zullen daarbij met name aandacht hebben voor de verwachtingen die bedrijven hebben omtrent Europa en China.
Mondiale spelers als Caterpillar, die een groot deel van de omzet uit opkomende markten betrekt, zullen de toon zetten.

Vooralsnog zijn die zelfde analisten nog wel altijd positief over de winstontwikkeling in de komende kwartalen.

Zo wordt volgens FactSet voor het tweede kwartaal een jaar-op-jaar winstgroei van 7 procent voorzien. Voor het derde kwartaal ligt de verwachting op een groei van 4,7 procent en voor het vierde kwartaal op liefst 16,1 procent.

Het is inderdaad te hopen dat bedrijven het zonnig blijven inzien, anders wacht een behoorlijke neerwaartse van de winstramingen onder analisten.

Arseus
In Nederland publiceerde medisch toeleverancier Arseus omzetcijfers over het eerste kwartaal die wel beter waren dan voorzien.
Arseus boekte een omzet van 131 miljoen euro, een plus van 17,1 procent. Analisten rekenden gemiddeld op een omzet van 129 miljoen euro.

Vooral de autonome groei van 6,1 procent verrast in positieve zin. Arseus blijft bij de verwachting dat het resultaat sneller zal groeien dan de omzet.

Hopen dus dat de gunstige ontwikkeling bij Arseus gevolgd wordt door anderen, maar een wat voorzichtige houding lijkt niet ongepast.