VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spaanse problemen in vijf vragen beantwoord

Het was even rustig in Europa, maar nu ligt Spanje onder vuur van financiële markten. Waarom nu ineens en wat moet er gebeuren?

De zorgen over met name de Spaanse economie nemen met de dag toe en de Spaanse rente noteert al weer hoger dan voor de kapitaalinjecties van de Europese Centrale Bank.

Vijf vragen en antwoorden over de Spaanse moeilijkheden.

Waarom is Spanje nu zo in het nieuws?
Spanje bevindt zich al langer binnen het vizier van de financiele markten. De laatste tijd wordt dat vuurtje aangwakkerd door slecht nieuws.

Zo zei een Spaanse bestuurder van de ECB onlangs dat Spaanse banken wellicht meer kapitaal nodig hebben.

Maar de onderliggende problemen zijn natuurlijk al langer bekend. Nogal wat Spaanse regio's hebben zich de laatste tijd behoorlijk in de schulden gestoken.

Verder kampt het land met de naweeën van een grote vastgoedcrisis. De Spaanse huizenmarkt is flink in elkaar gezakt en daardoor staan de Spaanse banken er over het algemeen zwak voor. 

En dan is er de ongekend hoge werkloosheid van rond de 23 procent. Het aantal mensen zonder baan is de laatste tijd alleen maar toegenomen. Dat zet druk op de begroting (meer uitkeringen) en tast de consumptie aan.

Helpen de bezuinigen dan niet?
Spanje is druk bezig te bezuinigen. Doel is het begrotingstekort van dik boven de 8 procent dit jaar terug te brengen naar 5,3 procent van het bruto binnenlands product.

Aanvankelijk was de doelstelling een tekort van 4,4 procent, maar dat bleek al snel onhaalbaar.

En ook die 5,3 procent is nog allerminst een gelopen race. Dat bleek nadat Spanje deze week aankondigde 10 miljard euro extra te moeten bezuinigen, boven op de 27 miljard euro die al was aangekondigd.

Dat zorgde voor onrust op de financiële markten, waardoor de rente opliep. Economen vrezen namelijk dat Spanje zich in een neerwaartse spiraal bezuinigt. Koud saneren dus zonder hervormingen voor de lange termijn.

Maar de Spaanse staatschuld valt toch wel mee. Daar zit nog ruimte?
Met een staatsschuld van 70 procent van het bbp zit Spanje ongeveer op het Europees gemiddelde. De schuldquote neemt echter wel snel toe, ook al omdat de economie krimpt.

Riskant is ook dat de Spaanse schuld voor een groot deel in handen is van Spaanse banken die veel schuld gekocht hebben met het goedkope ECB-krediet

Een ander groot probleem van Spanje zijn de omvangrijke private schulden (circa 230 procent van het bbp), die de binnenlandse bestedingen afknijpen.

We hebben toch een noodfonds?
De Europese ministers van financiën zijn vorige maand overeengekomen het noodfonds op te krikken tot 700 miljard euro. Dat was minder dan het doel van 1.000 miljard euro, wat minimaal nodig is om alleen al de Spaanse staatsschuld te dekken.

Spanje is na Duitsland, Frankrijk en Italië de vierde economie van Europa en circa vijf keer groter dan Griekenland en ruim zes keer Portugal.

Met alleen financiële vangnetten komen we er niet. Spanje moet zelf flink aan de bak en moet niet te veel hopen dat een economische opleving in Europa het land uit de problemen trekt.