VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

20 april 2012

Ongekende botsing in top PostNL

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De koers van PostNL daalde fors op het onverwachte directe vertrek van topman Harry Koorstra. Zelden lagen een topman en zijn commissarisen zo openlijk in de clinch.

Met grote verbazing en terughoudendheid hebben beleggers gereageerd op het bericht dat Harry Koorstra per direct zijn functie van bestuursvoorzitter van PostNL neerlegt.

Koorstra zou over een jaar vertrekken, maar dat is dus wat eerder geworden, slechts vier dagen voor de aandeelhoudersvergadering.

Moeizame samenwerking
Koorstra zou niet meer door een deur kunnen met zijn raad van commissarissen. In de persverklaring van donderdag zegt Koorstra dat de samenwerking met zijn toezichthouders de laatste tijd uiterst moeizaam is verlopen.

Het zijn kwalificaties die weinig aan de verbeelding over laten. Zelden werd zo openlijk melding gemaakt van een ruzie tussen bestuurders en commissarissen bij een Nederlands beursfonds.

Al eerder werd duidelijk dat het niet boterde tussen de bestuursvoorzitter en zijn commissarissen.

In de overnamestrijd rond TNT Express -PostNL is grootaandeelhouder bij het beursgenoteerde pakketbroertje- leek Koorstra eerder geneigd dan zijn commissarissen om samen op te trekken met de activistische TNT-aandeelhouder Jana Partners.

Het Amerikaanse hedgefonds Jana was eerder één van de aanjagers van de splitsing van TNT in TNT Express en PostNL. In een interview met VEB beleggingsblad Effect hekelt Charles Penner van Jana de rol van president-commissaris Piet Klaver in die discussie. "Wij hadden niet het idee dat de commissarissen iets wilden veranderen..."

Het aftreden van Koorstra komt een paar dagen na de recente aankondiging dat het concern de reorganisatie heeft moeten uitstellen vanwege aanhoudende problemen bij de postbezorging.

Die problemen zijn niet nieuw. Eerder kreeg Koorstra van zijn commissarissen een onvoldoende voor werknemers- en klanttevredenheid. Het kostte Koorstra een deel van zijn bonus.

Achtergronden
Hoe duidelijk en opzienbarend de breuk ook is, over de exacte achtergronden blijft het speculeren. Het lijkt erop alsof Koorstra hoe dan ook af wil van de ruimhartige pensioenregeling voor het personeel, maar daarbij op weerstand stuit van het nogal sociaal politieke gehalte van de raad van commissarissen.

Het gaat daarbij om PvdA-prominenten als Wim Kok en Jacques Wallage, maar ook oud-AbvaKabo FNV-bestuurslid Nelly Altenburg, die namens de bonden ook bestuurslid is bij de pensioenfondsen PGGM en ABP en pensioenuitvoerder MN Services.

Afkoopsom
Koorstra heeft laten weten af te zien van een vertrekregeling. Hij hield overigens genoeg over aan zijn (korte) tijd als topman van het postbedrijf. Bovenop zijn basissalaris van 670 duizend euro ontving Koorstra vorig jaar een (korte termijn) bonus van 528 duizend euro. Ook verkocht hij een deel van zijn aandelen PosNL nadat UPS het bod op TNT Express bekend maakte.  

Het management van PostNL kwam door de bonussen flink onder vuur te liggen vanuit politiek en samenleving. Vooral omdat de bonussen vallen in zware tijden voor werknemers en pensioengerechtigden.

Opvolger uit eigen kring
Meteen hebben de commissarissen bestuurslid Herna Verhagen doorgeschoven naar de hoogste functie in het bedrijf. Verhagen werkt al bijna 20 jaar bij het concern en is momenteel verantwoordelijk voor Pakketten en Internationaal. 


Gerelateerde artikelen

PostNL: Niet de wet maar dwaas beleid staat dividendhervatting in de weg
PostNL: Niet de wet maar dwaas beleid staat dividendhervatting in de weg
21-04-2016

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL zegt zo snel mogelijk dividend…

Lees verder

VEB TNT dividend PostNL postbedrijf
Draai PostNL over zelfstandige bezorgers bedrijfseconomisch moeilijk uit te leggen
Draai PostNL over zelfstandige bezorgers bedrijfseconomisch moeilijk uit te leggen
15-04-2016

PostNL gaat nieuwe pakketbezorgers in dienst nemen. De jaarlijkse kosten be…

Lees verder

kosten PostNL postbedrijf
PostNL hoopt dividendbelofte volgend jaar in te lossen
Beleggers PostNL geprikkeld door overnamespeculatie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}